Go Back
+ servings
švestkový koláč bez mouky a cukru

Švestkový koláč bez mouky a cukru

Zdravý ovocný koláč, upečený bez klasické bílé mouky a cukru. Sypaný mákem, s přepůlenými švestkami. Množství na středně velký plech.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 12 ks
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 250 g ovesné vločky
  • 2 ks banán (zralý, středně velký)
  • 50 g mák (mletý)
  • 3 ks vejce
  • 190 g zakysaná smetana
  • 500 g švestky (čerstvé)
  • 1 lžíce KAKAO TMAVÉ
  • 1 lžíce Xylitol (březový cukr, není nutný)
  • 1 lžička skořice

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ovesné vločky rozmixujeme a nasypeme do větší mísy.
  • Přidáme vejce, zakysanou smetanu, rozmačkané banány, kakao a v případě potřeby Xylitol.
  • Vše pečlivě smícháme do jednolitého těsta a nalijeme na středně velký a vysoký plech, vyložený pečicím papírem.
  • Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut.
  • Po uplynutí doby plech vyndáme, na těsto nasypeme mletý mák v rovnoměrné vrstvě, poté na těsto naskládáme očištěné a na půl překrojené švestky. Nakonec švestky posypeme skořicí.
  • Vložíme zpět do trouby a ještě 30 minut dopékáme.
  • Koláč necháme vychladnout a podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Koláč se v případě potřeby doslazuje Xylitolem (koupíte na internetu), případně stévií. Kdo nechce příliš sladkou chuť, koláč doslazovat nemusí. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!