Uvařte hrnek silné kávy (nikoliv turka s logrem, ale espresso nebo rozpustnou kávu). Nalijte ji do mělké nádoby – s úspěchem používám plastovou svačinovku.
Připravte si Amaretto, nalijte malou štamprličku a usrkávejte :) Jednak se vám bude líp pracovat a taky se naladíte na dobrotu, kterou právě připravujete.
Oddělte žloutky od bílků.
Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Bílky patří do čisté nádoby, lépe se vyšlehávají ty, které mají pokojovou teplotu. Šlehejte nejdříve pomaleji, pak můžete přidat na rychlosti.
Žloutky vyšlehejte s cukrem na táhlý krém.
A teď už zapomeňte na elektrický šlehač a vezměte si k ruce stěrku. Stěrkou zamíchejte mascarpone do žloutkového krému. Poté přidejte sníh z bílků a lehkým obracením krému vmíchejte.
Do vychladlé kávy nalijte poctivý panák Amaretta. Piškoty ponořte do kávové lázně, stačí chvilka (asi jako když napočítáte do dvou). Okolo piškotů to lehce zabublá, vyndejte je vždy a vyložte jimi dno nádoby.
Poté pomažte krémem a opět navrstvěte namočené piškoty. Poslední část tiramisu tvoří krém.
Teď už zbývá jen zaprášit vrch pravým kakaem (prosím, nepoužívejte Granko, ale opravdu hořké, tmavé kakao).
Hotové tiramisu šoupněte do ledničky, aby si odpočinulo a vše se krásně proleželo a spojilo. Potrvá to pár hodin, ideálně přes noc.