Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Do mléka rozmícháme lžičku cukru, nadrobíme droždí a zlehka promícháme. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, špetku soli, a přilijeme kvásek.
Nejprve vše promícháme vidličkou, poté zpracujeme rukama na válu v hladké těsto. Trpělivost, trvá to asi 5-10 minut. Případně můžete na těsto zadělat v kuchyňském robotu.
Na dno vypnuté trouby vložíme hrnec s horkou vodou. Mísu s těstem dáme také do trouby zhruba na střední rošt. Troubu zavřeme a necháme v teple a vlhku kynout asi 30 minut.
Mezitím si promícháme borůvky s cukrem.
Z vykynutého těsta vyválíme šišku, kterou nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.
Každý kousek vezmeme do ruky, vytvoříme placku (nemusí být tenká!). Doprostřed poklademe ocukrované borůvky. Knedlík pečlivě uzavřeme a uválíme mezi rukama do kulatého tvaru.
Hotové knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě asi 8 minut, hrnec při vaření přiklopíme (borůvkové knedlíky se při vaření neotáčejí).
Knedlíky po vyndání z vody opatrně propícháme vidličkou, aby unikla pára. Poté je pomastíme máslem, aby na povrchu neokoraly.
Podáváme sypané tvarohem a moučkovým cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.
Z půl kila mouky dostaneme asi 20 velkých knedlíků. Kynuté borůvkové knedlíky ohříváme na páře, případně uložené v igelitovém sáčku v mikrovlnné troubě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!