Go Back
+ servings
domácí ořechový chléb recept

Domácí ořechový chléb

Křupavý domácí pšeničný chléb s vlašskými ořechy, jednoduchý recept!
4.80 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 50 min
Kynutí:: 2 hod
Celkový čas: 3 hod 30 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
  • Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
  • Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
  • Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
  • Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
  • Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
  • Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  • Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
  • Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
  • Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
  • Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
  • Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Aby chléb neokoral, zabalíme jej do utěrky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!