Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.