Go Back
+ servings
rebarborový koláč recept

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem

Vynikající rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou. Navinulá chuť, které neodoláte!
3.86 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Kynutí:: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 50 min
Porce: 30 kousků
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto:

  • 400 g polohrubá mouka
  • 60 g cukr krupice
  • 60 g MÁSLO
  • 2 ks žloutek
  • 20 g čerstvé droždí (1/2 kostky)
  • 190 ml MLÉKO (vlažné)
  • kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná)

Rebarbora:

  • 500 g rebarbora
  • 1 l voda
  • 3 lžíce cukr krupice

Tvaroh:

  • 500 g tvaroh tučný (2 vaničky)
  • 150 g cukr moučka
  • 2 ks bílek

Drobenka:

  • 120 g hrubá mouka
  • 80 g cukr krupice
  • 80 g MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme ½ z množství cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
  • Nadrobíme droždí, opatrně promícháme a necháme v teple asi 10-15 minut aktivovat kvasnice.
  • Přidáme máslo, žloutky, zbytek cukru, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek mléka.
  • Vypracujeme vařečkou na vláčné těsto, případně si ke konci můžeme pomoct rukama.
  • Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. V polovině kynutí srazíme, podpoříme tak další kynutí.
  • Mezitím si připravíme rebarboru. Očistíme ji, nakrájíme na špalíčky.
  • V hrnci svaříme vodu s cukrem a nakrájenou rebarboru opatrně vhodíme do vody. Povaříme 2-3 minuty, slijeme a ihned propláchneme studenou vodou (pomáhám si cedníkem). Dáme stranou.
  • Na tvarohovou náplň smícháme bílky, které nám zbyly, tvaroh a cukr. Dobře vymícháme.
  • Drobenku připravíme z hrubé mouky, cukru a másla, pracujeme rychle konečky prstů, až má výsledek drobivou konzistenci.
  • Když je těsto vykynuté, rozehřejeme troubu na 170 °C.
  • Plech (cca 30x40 cm) vymažeme máslem a rozprostřeme na něj těsto.
  • Na těsto rozetřeme tvaroh, poklademe rebarborou a posypeme strouhankou.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
  • Ještě chvíli počkáme a už rebarborový koláč krájíme a servírujeme.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud nemáte tvaroh, nevadí. Stačí jen rebarbora posypaná drobenkou, koláč bude skvělý i tak.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!