Obě čočky uvaříme dle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Klasickou čočku je dobré mít naloženou ve vodě den předem, aby změkla. Pozor na červenou čočku, vaří se jenom pár minut.
Kapie očistíme, zbavíme zrníček a dáme je péct na plechu do předem vyhřáté trouby (ideálně s funkcí grilu) na 200 °C po dobu 15 minut.
Připravíme si zálivku na luštěninový salát. V nádobě smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a do směsi přidáme utřené stroužky česneku se solí. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou pažitku.
Obě vychladlé druhy čočky dáme do mísy, přidáme tempech nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, upečené a nakrájené kapie, lžíci olivového oleje a vše promícháme. Dle chutí dosolíme nebo dopepříme.
Hotový salát nandáme do servírovací mísy a dozdobíme zálivkou ze zakysané smetany a tvarohu.