Go Back
+ servings
recept pampeliškový med

Pampeliškový med

Jednoduchý recept na přípravu domácího medu z květů pampelišek.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 2 hod
Louhování:: 12 hod
Celkový čas: 14 hod 20 min
Porce: 750 ml
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 350 ks květy pampelišek
  • 1 l voda
  • 1 ks citron (ideálně v bio kvalitě)
  • 1 kg cukr (bílý nebo třtinový)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Natrháme květy pampelišek, bez stonku.
  • Na chvíli je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby vyplaval případný hmyz. Vodu vylijeme a pampelišky propláchneme.
  • Citron omyjeme a nakrájíme na plátky, pecky nevadí.
  • Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme pampeliškové květy a citron.
  • Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a na mírném plamenu povaříme asi 20 minut.
  • Hrnec stáhneme z plotny, obsah necháme v hrnci louhovat do druhého dne.
  • Obsah přelijeme přes plátno do čistého hrnce (použila jsem čistou bavlněnou plenu). Pokud byste použili pouze síto, mohl by být med zakalený – sítko nezachytí drobnější částice.
  • Plátno vyždímáme, abychom z pampelišek a citronu dostali co nejvíce tekutiny. Zbytky květů a citronu, které nám zbyly v plátně, vyhodíme.
  • Výluh přivedeme k varu, stáhneme teplotu, přisypeme cukr a promícháváme, až cukr rozpustí.
  • Poté stáhneme teplotu na minimum a med necháme jen probublávat, celkem asi 2 hodiny.
  • Med zhoustne postupným odpařováním tekutiny, nebude však hustý tak, jak jsme zvyklí u včelího medu.
  • Hotový med necháme lehce zchladnout, a poté naléváme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a uchováváme v temnu.

Ještě pár slov k receptu:

Pamatujte: tím, jak med chladne, postupně ještě houstne.
TIP: Místo bílého cukru použijte třtinový, pampeliškový med bude mít tmavou zlatavou barvu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!