Na chvíli je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby vyplaval případný hmyz. Vodu vylijeme a pampelišky propláchneme.
Citron omyjeme a nakrájíme na plátky, pecky nevadí.
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme pampeliškové květy a citron.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a na mírném plamenu povaříme asi 20 minut.
Hrnec stáhneme z plotny, obsah necháme v hrnci louhovat do druhého dne.
Obsah přelijeme přes plátno do čistého hrnce (použila jsem čistou bavlněnou plenu). Pokud byste použili pouze síto, mohl by být med zakalený – sítko nezachytí drobnější částice.
Plátno vyždímáme, abychom z pampelišek a citronu dostali co nejvíce tekutiny. Zbytky květů a citronu, které nám zbyly v plátně, vyhodíme.
Výluh přivedeme k varu, stáhneme teplotu, přisypeme cukr a promícháváme, až cukr rozpustí.
Poté stáhneme teplotu na minimum a med necháme jen probublávat, celkem asi 2 hodiny.
Med zhoustne postupným odpařováním tekutiny, nebude však hustý tak, jak jsme zvyklí u včelího medu.
Hotový med necháme lehce zchladnout, a poté naléváme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a uchováváme v temnu.