Hovězí kližku očistíme, ořežeme případné tužší blány a nakrájíme na kostky o hraně 2,5-3 cm.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo, vhodíme do ní cibuli a pomalu ji na středním plamenu restujeme dohněda.
Chvíli to potrvá, ale nechtějte čas urychlit tím, že zvýšíte teplotu pod hrncem. Pokud by se vám cibule připálila, bude guláš hořký.
K cibuli přilijeme naběračku vývaru a necháme ho vyvařit, podpoříme tím hnědnutí cibule.
K cibulovému základu přisypeme maso, osolíme, okmínujeme, přidáme na teplotě a maso zprudka orestujeme dozlatova.
Přidáme pepř, rajčatový protlak, sladkou papriku a vše asi 2 minuty restujeme, mícháme.
Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list. Jakmile se guláš začne vařit, stáhneme teplotu na minimum, přiklopíme poklicí a dusíme maso doměkka, trvá to asi 2 hodiny.
Občas do hrnce nakoukněte a případně dolijte vývar, jeho hladina by měla sahat asi do výše masa.
Ke konci ke guláši přidáme rozetřený česnek a na samotný závěr necelou lžičku sušené majoránky. Tu nejdříve promněte mezi prsty, rozvoní se.
Guláš servírujeme s knedlíky, na talíři poklademe plátky cibule a ozdobíme petrželkou.