čerstvé zelené bylinky(hojně, alespoň 2x dvě plné spojené hrsti)
mléko a vývar(na zalití rohlíků, celkem asi 3-4 dcl)
máslo a strouhanka(na vymazání formy)
PRACOVNÍ POSTUP
Dáme vařit uzené maso: vcelku, zalijeme ho vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 1-2 nad okraj masa a vaříme asi 1 hodinu. Vývar nevyléváme.
Vyndáme z lednice máslo, aby změklo při pokojové teplotě.
Pekáček vymažeme máslem a vysypáme strouhankou.
Obstaráme si bylinky. Pokud trháme zvenčí, pak na co nejdále od silnice. Hojně je propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je, tedy přelijeme vroucí vodou, potom je propláchneme ve studené a nasekáme. Případné tužší stonky (např. u kopřiv) odřízneme a odstraníme.
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm, nasypeme do větší mísy a zalijeme teplým mlékem a vývarem.
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky utřeme se změklým máslem.
Do mísy s rohlíky přidáme nakrájené bylinky, uzené maso nakrájené na kostičky, sníh z bílků a utřené žloutky s máslem.
Osolíme, opepříme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku (strouhnu oříšek dvakrát třikrát o struhadlo). Vše promícháme.
Směs na velikonoční nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct asi na 20 minut do trouby.