Go Back
+ servings

Velikonoční nádivka s uzeným a zelenými bylinkami

Tradiční velikonoční nádivka, též zvaná hlavička, s množstvím zelených jarních bylinek a vařeným uzeným masem.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
Vaření uzeného:: 1 hod
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 3 ks rohlíky (1-2 dny staré)
  • 4 ks vejce
  • 80 g MÁSLO (pokojové teploty)
  • 300 g uzené maso
  • SŮL
  • PEPŘ
  • muškátový oříšek
  • čerstvé zelené bylinky (hojně, alespoň 2x dvě plné spojené hrsti)
  • mléko a vývar (na zalití rohlíků, celkem asi 3-4 dcl)
  • máslo a strouhanka (na vymazání formy)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Dáme vařit uzené maso: vcelku, zalijeme ho vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 1-2 nad okraj masa a vaříme asi 1 hodinu. Vývar nevyléváme.
  • Vyndáme z lednice máslo, aby změklo při pokojové teplotě.
  • Pekáček vymažeme máslem a vysypáme strouhankou.
  • Obstaráme si bylinky. Pokud trháme zvenčí, pak na co nejdále od silnice. Hojně je propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je, tedy přelijeme vroucí vodou, potom je propláchneme ve studené a nasekáme. Případné tužší stonky (např. u kopřiv) odřízneme a odstraníme.
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm, nasypeme do větší mísy a zalijeme teplým mlékem a vývarem.
  • Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
  • Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  • Žloutky utřeme se změklým máslem.
  • Do mísy s rohlíky přidáme nakrájené bylinky, uzené maso nakrájené na kostičky, sníh z bílků a utřené žloutky s máslem.
  • Osolíme, opepříme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku (strouhnu oříšek dvakrát třikrát o struhadlo). Vše promícháme.
  • Směs na velikonoční nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct asi na 20 minut do trouby.

Ještě pár slov k receptu:

Zbylou nádivku uložte do chladu, druhý den si plátky hlavičky ohřejte na pánvi na rozpuštěném másle.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!