Ideální je, když mazanec začnete tím, že si den předem namočíte rozinky do rumu. Pravidelně na to zapomínám, i když Vaněk tenhle krok přeskakuje, já mám ráda, když rozinky chutnají po rumu. Přes noc krásně nacucnou a mazanci přidají body navíc.
Nezadělávejte na mazanec navečer, kynutí zabere dost času, nejméně 2 hodiny. Abyste nekončili dlouho po půlnoci.
Mazanec:
V míse smícháme obě mouky, uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme část mléka, přidáme půl lžičky cukru a nadrobené droždí. Lžící opatrně promícháme, až uprostřed vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Lehce poprášíme moukou a necháme droždí 30 min pracovat.
Mezitím si rozehřejeme máslo, nesmí být horké, jen vlažné.
Do mísy s vzešlým kváskem přidáme zbytek mléka, cukr, zlehka prošlehané vajíčko, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu (pouze žlutou část kůry).
Vypracujeme těsto, pokud nemáte kuchyňský robot, vezměte těsto do rukou a alespoň 10 minut si s ním na vále pohrajte. Sama hnětu rukama a potvrzuji, že správně vyhnětené těsto je základ výborného vláčného mazance.
Nakonec těsto podsypeme nasekanými mandlemi a okapanými rozinkami a zapracujeme do těsta.
Necháme dalších 30 minut kynout.
Připravíme si plech, vyložíme jej pečicím papírem.
Těsto na mazanec „skulíme do bochánku“, tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí a pečení v troubě drželo tvar – takto to píše Vaněk ve své kuchařce.
Necháme kynout další hodinu.
Zapneme troubu na 170 °C (elektrická s horkovzduchem).
Nakonec uprostřed mazance nařízneme křížek, je to připomínka na ukřižování Ježíše (někdo říká, že je to proto, aby mazanec nepopraskal, ale držme se folklóru a lidových tradic. Mazanec nepopraská, když ho necháte řádně vykynout!).
Mazanec pečeme asi 30-40 minut ve vyhřáté troubě, dokud povrch nezezlátne.