Rozpálíme troubu na 180 °C (peču bez horkovzdušného oběhu).
Bábovkovou formu vymažeme pečlivě tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
Vejce rozklepneme do mísy a šleháme je na vysoké otáčky metličkovým mixérem. Postupně přidáváme cukr a stále šleháme, trvá to asi 5 minut, než dostaneme světlou našlehanou hmotu.
Přidáme vanilku, olej, bílý jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Šleháme další 2 minuty při střední rychlosti, než se vše pospojuje dohromady.
Odlijeme asi 1/3 až ½ těsta, do kterého přimícháme kakao.
Hotové těsto začneme vrstvit do bábovkové formy. Nejprve dvě lžíce světlého těsta, pak proužek těsta tmavého. Střídáme světlé a tmavé těsto, dokud nám zbývá v míse.
Bábovku dáme péct asi na hodinu, jestli je hotová, zjistíme, když do ní vpíchneme špejli. Je-li špejle suchá, máme upečeno, pokud se na ni stále lepí těsto, nechte bábovku ještě chvilku péct.
Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, pak ji vyklopte. Podáváme vychlazenou, poprášenou moučkových cukrem.