Go Back
+ servings
cheesecake nepečený recept

Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake

Lehoučký, chuťově neodolatelný dort na způsob cheesecake, z mascarpone a kokosového mléka, s borůvkovým želé.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Celkový čas: 1 hod 10 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus:

Krém:

  • 165 ml KOKOSOVÉ MLÉKO
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukr moučka
  • 50 ml smetana ke šlehání
  • 20 g prášková želatina

Borůvkové želé

  • 5 plátek želatina
  • 400 ml voda
  • 50 g borůvky (mražené)
  • 3 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
  • borůvky na zdobení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mandle, oříšky, semínka, fíky a med rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte černý sezam, ale víc už nemixujte. Těsto přeložte do dortové formy a hřbetem lžíce nebo rukou umačkejte na dno formy o průměru 20cm.
  • Práškovou želatinu smíchejte s 4 lžícemi studené vody a nechte 10 minut nabobtnat.
  • Mezitím ve velké míse smíchejte mascarpone, kokosové mléko a cukr. Nabobtnanou želatinu ohřejte (třeba v mikrovlnce, ale pozor, aby se nezačala vařit) a smíchejte se smetanou ke šlehání. Po lžících přidávejte kokosový krém.
  • Po třech lžících přelijte želatinovou směs do kokosové a ihned oboje mixujte, aby se ve směsi neudělaly hrudky.
  • Krém nalejte na korpus ve formě a nechte v lednici vychladit asi 2-4 hodiny.

Vrchní část cheesecake:

  • Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat.
  • Do rendlíku vysypte mražené borůvky, přidejte med a 50 ml vody. Vařte 5 minut. Uvařené borůvky zalijte zbylou vodou, opět přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přidejte vyždímanou želatinu. Promíchávejte, dokud se želatina nerozpustí a nechte chladnout, ideálně do doby, kdy začne želé lehce tuhnout.
  • Potom přelejte na krémovou vrstvu na dortu. Dejte chladit alespoň na 4 hodiny.
  • Dozdobte čerstvými borůvkami.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte zhruba 10 porcí.
Dort je určený pro středně pokročilé cukrářky (a cukráře :)
Ideální je, pokud hotový dort necháte odpočinout alespoň 8 hodin v ledničce. Minimum chlazení jsou 4 hodiny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!