Go Back
+ servings

Domácí vepřová šunka

Výborná šunka z vepřové plece, připravená doma v šunkovaru.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 2 hod
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřová plec
  • 18 g SŮL (kuchyňská)
  • 1 lžička cukr moučka (příp. med)
  • 1 dcl voda

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z masa odstraníme tuhé tukové části, šlachy apod. 2/3 masa nakrájíme na kostky cca 2x2 cm a 1/3 nakrájíme na malé kostičky cca 0,5 cm. Nebo můžete namlít na mlýnku na maso – směs se potom lépe spojí.
  • Vodu promícháme se solí a cukrem a přidáme k masu. Vše důkladně smícháme, nejlépe v robotu hnětacím hákem nebo pádlovým nástavcem (trvá to asi 10 minut). Případně mícháme ručně, ale ruční míchání trvá podstatně déle.
  • Napěchujeme maso do šunkovaru po vrstvách a snažíme se vytlačit co nejvíce vzduchu.
  • Necháme uležet v lednici 24-48 hodin.
  • Poté položíme šunkovar do hrnce s vodou a zahříváme na cca 80 °C. Jakmile dosáhne voda této teploty, dusíme šunku další 2 hodiny. Teplota by neměla klesnout pod 75 °C ale zároveň by neměla přesáhnout 85 °C.
  • Hotovou šunku necháme zcela vychladit (tenhle krok rozhodně nepodceňujte!).
  • Po po otevření šunkovaru je třeba slít vodu, a až potom vyndat šunku ven. Povrch pokrývá tenká vrstva jakoby neuvařené šunky, tuto část odkrojíme a dáme stranou (u nás dostane pejsek).

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Hotovou šunku krájíme na plátky a podáváme s pečivem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!