Go Back
+ servings
holandský řízek recept

Holandský řízek podle Romana Vaňka

Recept na holandský řízek, připravený podle Romana Vaňka. S rohlíky, nastrouhanou Goudou, smažený na pánvi ve vrstvě vepřového sádla.
4.34 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 500 g vepřová krkovice
  • 200 g hovězí krk nebo plec
  • 2 ks rohlík (bílý)
  • 160 ml MLÉKO (vlažné)
  • 200 g Gouda (tučná, okolo 45 %)
  • 2 ks vejce
  • 20 g sušené mléko
  • SŮL
  • PEPŘ
  • VEPŘOVÉ SÁDLO (na smažení)

Na obalení:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Začneme netradičně: zapneme si troubu na 170 °C (holandské řízky podle Romana Vaňka se po smažení ještě dopékají v troubě, tak ať ji máme připravenou).
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 2 cm, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Zcela změknou a zvláční.
  • Goudu nastrouháme nahrubo.
  • Maso semeleme na mlýnku na středně hrubo.
  • V hluboké míse smícháme maso, vejce, rohlíky, nastrouhaný sýr, sůl a pepř, sušené mléko. Ručně prohněteme.
  • Tvoříme placky silné asi 2 cm, obalíme v hladké mouce, ve vejcích a strouhance. Smažíme z obou stran na pánvi v dostatečné vrstvě sádla.
  • Osmažené řízky položíme na plech a pečeme v troubě asi 10 minut.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Holandské řízky podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!