Go Back
+ servings
kukuřičná polenta placky opečené

Recept na opékané placky z polenty

Polentové placky, opečené na másle. Vhodné jako příloha nebo jako samostatný chod.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 200 g instantní polenty
  • 750 ml vody
  • ¾ lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
  • asi ½ cm silný plátek másla
  • 50 g aromatického sýra (např. Hermelín)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do pánve s vyšším okrajem dáme vařit vodu, přidáme olej, osolíme. Soli se nebojte, polenta snese řádné osolení, aby měla chuť.
  • Jakmile začne voda vřít, stáhneme plamen a tenkým pramínkem vsypáváme polentu. Zároveň hbitě mícháme vařečkou nebo jiným vhodným kuchyňským instrumentem, aby se v polentové kaši nevytvořily hrudky.
  • Vsypeme postupně celé množství polenty. Pozor, polenta při vaření prská a bublá, chová se v pánvi podobně, jako kdyby docházelo k mini erupcím. Počítejte s tím a buďte opatrní, abyste se neopařili.
  • Polentu necháme asi minutu povařit a stáhneme z plotýnky. Na povrch položíme plátek másla a necháme rozpustit. Zamícháme do polentové kaše.
  • Pokrájíme si sýr na malé kostičky. Zamícháme do kaše.
  • Kaši rozprostřeme do pekáčku nebo na plech do vrstvy vysoké asi 1 cm. Pekáček předtím můžete vytřít olivovým olejem.
  • Polentovou kaši necháme zcela vychladnout.
  • Plát polentové kaše krájíme na libovolné tvary (já vsadila na trojúhelníčky) a ty pak opékáme na másle. Doporučuji nepřilnavou pánev a nepříliš vysokou teplotu při opékání. Na polentových plackách se vytvoří zlatavá krusta.

Ještě pár slov k receptu:

Polentové placky: zdravá a netradiční příloha nebo jako samostatný chod.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!