Do pánve s vyšším okrajem dáme vařit vodu, přidáme olej, osolíme. Soli se nebojte, polenta snese řádné osolení, aby měla chuť.
Jakmile začne voda vřít, stáhneme plamen a tenkým pramínkem vsypáváme polentu. Zároveň hbitě mícháme vařečkou nebo jiným vhodným kuchyňským instrumentem, aby se v polentové kaši nevytvořily hrudky.
Vsypeme postupně celé množství polenty. Pozor, polenta při vaření prská a bublá, chová se v pánvi podobně, jako kdyby docházelo k mini erupcím. Počítejte s tím a buďte opatrní, abyste se neopařili.
Polentu necháme asi minutu povařit a stáhneme z plotýnky. Na povrch položíme plátek másla a necháme rozpustit. Zamícháme do polentové kaše.
Pokrájíme si sýr na malé kostičky. Zamícháme do kaše.
Kaši rozprostřeme do pekáčku nebo na plech do vrstvy vysoké asi 1 cm. Pekáček předtím můžete vytřít olivovým olejem.
Polentovou kaši necháme zcela vychladnout.
Plát polentové kaše krájíme na libovolné tvary (já vsadila na trojúhelníčky) a ty pak opékáme na másle. Doporučuji nepřilnavou pánev a nepříliš vysokou teplotu při opékání. Na polentových plackách se vytvoří zlatavá krusta.
Ještě pár slov k receptu:
Polentové placky: zdravá a netradiční příloha nebo jako samostatný chod.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!