Na vále zaděláme těsto z mouky, cukru, másla, vajec, medu a sody, kterou jsme předtím rozmíchali v mléce. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Jednu polovinu těsta vyválíme nebo vymačkáme do požadovaného tvaru, vložíme do pekáčku vyloženém pečicím papírem a pečeme v troubě do zlatova při teplotě 175 °C po dobu 15-20 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Poté vyválíme druhou polovinu těsta do stejného tvaru, tentokrát položíme na plech.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vlašské ořechy, které krátce orestujeme. Do restovaných ořechů přidáme cukr, med a špetku skořice.
Vše promícháme a ještě horké nalijeme na syrovou druhou polovinu těsta na plechu.
Směs rovnoměrně rozprostřeme po syrovém těstě a dáme péct do trouby na stejnou teplotu a dobu jako první část těsta.
Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Krém na ořechový koláč:
V hrnci povaříme mléko, solamyl, cukr a vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne klasický pudink. V případě, že je směs řídká, přidáme Solamyl. Poté necháme vychladnout.
Vychlazený puding pomocí šlehače vyšleháme se změklým máslem. Hotový krém pomažeme první upečenou a vychladnou polovinu těsta.
Přiklopíme druhou polovinou těsta s ořechy a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.