Go Back
+ servings

Jednoduchý ořechový koláč s medem

Voňavý medový koláč s ořechy a pudinkovým krémem. Vyzkoušejte!
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 15
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Těsto na koláč

Na krém

Na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na vále zaděláme těsto z mouky, cukru, másla, vajec, medu a sody, kterou jsme předtím rozmíchali v mléce. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  • Jednu polovinu těsta vyválíme nebo vymačkáme do požadovaného tvaru, vložíme do pekáčku vyloženém pečicím papírem a pečeme v troubě do zlatova při teplotě 175 °C po dobu 15-20 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • Poté vyválíme druhou polovinu těsta do stejného tvaru, tentokrát položíme na plech.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vlašské ořechy, které krátce orestujeme. Do restovaných ořechů přidáme cukr, med a špetku skořice.
  • Vše promícháme a ještě horké nalijeme na syrovou druhou polovinu těsta na plechu.
  • Směs rovnoměrně rozprostřeme po syrovém těstě a dáme péct do trouby na stejnou teplotu a dobu jako první část těsta.
  • Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • Krém na ořechový koláč:
  • V hrnci povaříme mléko, solamyl, cukr a vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne klasický pudink. V případě, že je směs řídká, přidáme Solamyl. Poté necháme vychladnout.
  • Vychlazený puding pomocí šlehače vyšleháme se změklým máslem. Hotový krém pomažeme první upečenou a vychladnou polovinu těsta.
  • Přiklopíme druhou polovinou těsta s ořechy a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Krájíme na obdélníčky, já je pak ještě vždy přeříznu napříč a podávám ořechový koláč jako trojúhelníčky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!