Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle do těsta. Klidně je nechte máchat přes noc, rozinky krásně nacucnou a budou opravdu chutnat po rumu.
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Asi 1/4 odlijeme do rendlíku, přisypeme lžičku cukru, promícháme a nadrobíme do něj droždí. Zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Rozpustíme máslo, nesmí být horké, jen vlahé.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek. Promícháme.
Uprostřed uděláme důlek, vlijeme máslo, rozklepneme vajíčka (do těsta přijdou jen žloutky!), bílky dáme stranou, ještě je použijeme.
Přidáme namočené, okapané rozinky a plátky mandlí. Přilijeme zbytek mléka a zpracujeme vařečkou těsto.
Těsto je poměrně řídké a mastné (však na kilo mouky taky padne kostka másla).
Necháme kynout pod čistou utěrkou v teple asi hodinu.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny (budeme dělat 2 vánočky).
Zapneme troubu, horkovzdušnou elektrickou na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Polovinu těsta rozdělíme napůl, jednu z půlek znovu napůl. Dostaneme 3 díly těsta, velký, menší a nejmenší.
Největší díl těsta rozdělíme na 3 a uválíme prameny na pletení vánočky. Monika Absolonová říká, že neumí péct ze 4 pramenů, proto dělá základ ze tří větších.
Při válení pramenů je třeba mít k ruce na válu polohrubou mouku, těsto je dost lepivé, ale mouka na válu pomůže.
Upleteme základ na vánočku ze 3 (nebo 4 pramenů, jste-li zvyklí a umíte), opatrně přeneseme na plech, urovnáme a uprostřed lehce vytlačíme žlábek, kam umístíme druhé patro.
Také druhou část vánočky plete Monika Absolonová ze 3 pramenů, tentokrát ale použije míň těsta.
Nakonec stočí poslední dva prameny, které přijdou na vršek vánočky.
K bílkům, které jsme si dali stranou, přimíchejte asi lžíci moučkového cukru, rozšlehejte.
Vzniklou cukrovou bílkovou směsí potřete vánočku. V pořadu s Bohdalkou Monika říká, že směs nabírá rukama a vánočku „pohladí“, potře prsty, aby se bílky dostaly všude.
Potřenou vánočku posypeme mandlemi a dáme péct do trouby roztopené na 150 °C (horkovzduch) asi na 45 minut. Špejlí zkoušíme, zda je vánočka upečená.
Vychlazenou poprášíme moučkovým cukrem.