Go Back
+ servings
vánočka podle Moniky Absolonové recept

Vánočka Moniky Absolonové

Vánočka, pečená podle receptu Moniky Absolonové.
4.23 from 36 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 2 vánočky
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 kg polohrubá mouka (+ na posyp válu)
  • 0,5 l MLÉKO
  • 2 ks čerstvé droždí (kostka)
  • 250 g cukr krupice
  • 2 ks vanilkový cukr
  • 250 g MÁSLO
  • 6 ks vajec
  • 100 g MANDLE LOUPANÉ (do těsta)
  • kůra z 1 citronu
  • 50 g ROZINKY
  • PLÁTKY MANDLÍ (na posypání, cca 50-70 g)
  • SŮL
  • muškátový oříšek
  • RUM (tuzemák)
  • moučkový cukr na poprášení a bílkovou směs na potření vánočky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve si do rumu namočíme rozinky a mandle do těsta. Klidně je nechte máchat přes noc, rozinky krásně nacucnou a budou opravdu chutnat po rumu.
  • Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Asi 1/4 odlijeme do rendlíku, přisypeme lžičku cukru, promícháme a nadrobíme do něj droždí. Zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Rozpustíme máslo, nesmí být horké, jen vlahé.
  • Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek. Promícháme.
  • Uprostřed uděláme důlek, vlijeme máslo, rozklepneme vajíčka (do těsta přijdou jen žloutky!), bílky dáme stranou, ještě je použijeme.
  • Přidáme namočené, okapané rozinky a plátky mandlí. Přilijeme zbytek mléka a zpracujeme vařečkou těsto.
  • Těsto je poměrně řídké a mastné (však na kilo mouky taky padne kostka másla).
  • Necháme kynout pod čistou utěrkou v teple asi hodinu.
  • Těsto rozdělíme na 2 poloviny (budeme dělat 2 vánočky).
  • Zapneme troubu, horkovzdušnou elektrickou na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Polovinu těsta rozdělíme napůl, jednu z půlek znovu napůl. Dostaneme 3 díly těsta, velký, menší a nejmenší.
  • Největší díl těsta rozdělíme na 3 a uválíme prameny na pletení vánočky. Monika Absolonová říká, že neumí péct ze 4 pramenů, proto dělá základ ze tří větších.
  • Při válení pramenů je třeba mít k ruce na válu polohrubou mouku, těsto je dost lepivé, ale mouka na válu pomůže.
  • Upleteme základ na vánočku ze 3 (nebo 4 pramenů, jste-li zvyklí a umíte), opatrně přeneseme na plech, urovnáme a uprostřed lehce vytlačíme žlábek, kam umístíme druhé patro.
  • Také druhou část vánočky plete Monika Absolonová ze 3 pramenů, tentokrát ale použije míň těsta.
  • Nakonec stočí poslední dva prameny, které přijdou na vršek vánočky.
  • K bílkům, které jsme si dali stranou, přimíchejte asi lžíci moučkového cukru, rozšlehejte.
  • Vzniklou cukrovou bílkovou směsí potřete vánočku. V pořadu s Bohdalkou Monika říká, že směs nabírá rukama a vánočku „pohladí“, potře prsty, aby se bílky dostaly všude.
  • Potřenou vánočku posypeme mandlemi a dáme péct do trouby roztopené na 150 °C (horkovzduch) asi na 45 minut. Špejlí zkoušíme, zda je vánočka upečená.
  • Vychlazenou poprášíme moučkovým cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z 1 kg mouky upečete dvě vánočky.
Časová náročnost: 20 min příprava těsta + 1 hod kynutí + 45 pečení (plus namočit předem rozinky a mandle do rumu, klidně přes noc!)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!