Máslo vyndáme z lednice předem, necháme změknout. To samé vejce, alespoň půl hodiny, lépe hodinu je necháme odpočinout při pokojové teplotě.
Předehřejeme troubu na 170 °C (elektrická), vymažeme bábovkovou formu a vysypeme ji strouhankou.
Vezmeme si k ruce dvě mísy. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků, bílky do jedné, žloutky do druhé mísy.
Ke žloutkům přidáme změklé máslo, přisypeme 100 g cukru a vyšleháme do pěny.
Vyšleháme tuhý sníh z bílků. Při šlehání do něj postupně přidáváme 50 g cukru, sníh bude krásně pevný. Pokud používáte ty samé metly, jako při šlehání žloutků, pořádně je omyjte a odmastěte!
Ke žloutkům přidáme nastrouhanou kůru z citronu, vanilkovou esenci, špetku soli, mléko a jemně nastrouhané brambory.
Polohrubou a mandlovou mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Přisypeme ke žloutkové směsi a vše ručně obracečkou promícháme. Těsto se bude zdát tužší, ale našlehaný sníh jej lehce naředí.
Přidáme sníh a ručně promícháme.
Těsto opatrně vložíme do vymazané formy na bábovku a dáme péct do rozpálené trouby asi na 50 minut. V závěru vyzkoušíme pomocí špejle, zda je bábovka upečená. Pokud je špejle, kterou jsme píchli do bábovky, suchá, pak je bábovka upečená. Pokud se na špejli chytá těsto, nechte bábovku v troubě dalších 5-10 minut péct.
Bábovku necháme chvíli vychladnout, pak ji otočíme na talíř, na formu položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Za chvíli by bábovka měla z formy vyklouznout.
Bábovku necháme vychladit, poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme na stůl.