Den předem namočený hrách propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat.
Ve větším hrnci rozpustíme lžíci sádla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme okapaný hrách a česnek utřený ze solí, zasypeme majoránkou, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
Vaříme asi 35 minut doměkka a poté polévku přepasírujeme. Polévku většinou není potřeba ještě zahušťovat jíškou, po přepasírování je dostatečně hustá, krémová.
Nakonec přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem.
Hrachovou polévku podáváme s dozlatova praženými krutóny z bílého pečiva.
Ještě pár slov k receptu:
Hrachová polévka je rychle hotová, podmínkou je, že nezapomenete den předem namočit hrách!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!