Go Back
+ servings
hrachová polévka z vařeného hrachu

Krémová polévka z vařeného hrachu, bez uzeného

Hustá, krémová polévka z vařeného hrachu, s křupavými krutony z bílého pečiva.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 200 g zeleného loupaného hrachu (den předem namočeného)
  • 2 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 Stroužky česneku
  • 1 CIBULE
  • 200 ml smetany
  • SŮL
  • PEPŘ
  • majoránka
  • 1 polévková lžíce sádla
  • bílé pečivo na krutóny (nejlépe den staré)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Den předem namočený hrách propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat.
  • Ve větším hrnci rozpustíme lžíci sádla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme okapaný hrách a česnek utřený ze solí, zasypeme majoránkou, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  • Vaříme asi 35 minut doměkka a poté polévku přepasírujeme. Polévku většinou není potřeba ještě zahušťovat jíškou, po přepasírování je dostatečně hustá, krémová.
  • Nakonec přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem.
  • Hrachovou polévku podáváme s dozlatova praženými krutóny z bílého pečiva.

Ještě pár slov k receptu:

Hrachová polévka je rychle hotová, podmínkou je, že nezapomenete den předem namočit hrách!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!