Suroviny na přípravu křehkého těsta musí být studené, vyndané z lednice.
Do mísy odvážíme mouku, přisypeme cukr. Vejce rozklepneme, bílky dáme stranou a k sypké směsi přidáme pouze žloutky.
Nastrouháme citronovou kůru, přidáme špetku soli a trochu vanilky.
V předstihu si z lednice vyndáme pouze tvaroh a marmeládu.
Vyndáme z lednice máslo a nasekáme jej na drobné kousky, abychom těsto hnětli jen nejkratší možnou chvíli.
Vše promícháme a rychle promneme prsty, až máslo trochu povolí. Vznikne nám hmota podobná drobence, jakmile bude držet pohromadě, těsto spojíme a dáme na hodinu odpočinout do lednice.
TIP: Osvědčilo se mi těsto rozválet na silnou placku mezi dvěma pečicími papíry a dát jej ztuhnout do lednice už takto rozválené.
Připravíme si kulatou formu na koláč a vymažeme ji zlehka máslem.
Troubu zapneme na 180 °C (elektrická, bez horkovzduchu)
Vyndáme křehké těsto z lednice, asi ¼ oddělíme, z ní vyválíme mřížky na koláč.
Těsto rozválíme na placku asi 3-4 mm silnou a vyložíme jím opatrně koláčovou formu, okraje vytáhneme. Upravíme okraje, co přečnívá, ořízneme. Ořezky buď přidáme na mřížky, nebo jimi nastavíme okraje tam, kde je těsta málo.
Dno těsta propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby na 10 minut.
Jakmile začne těsto zlátnout, vyndáme jej z trouby a necháme vychladit.
V míse vymícháme tvarohovou nádivku – tvaroh, moučkový cukr, žloutek a vanilku. Tvaroh by měl mít pokojovou teplotu, proto jsem psala, abyste jej vyndali v dostatečném předstihu z lednice. Studený tvaroh by mohl způsobit, že by se dno koláče nepropeklo pravidelně.
Vychladlý koláč (nemusí být úplně studený) potřeme marmeládou po celém dně.
Poté na křehký koláč nalijeme tvarohovou nádivku.
Zbytek těsta rozválíme na placku asi 2-3 mm silnou, vykrojíme z něj proužky, kterými poklademe těsto. Zdobit můžeme podle libosti, já jsem půl koláče ozdobila mřížkou, na druhou půlku jsem vykrájela vánoční tvary. Ze zbytku těsta jsem vyválela proužek a vyložila jím polovinu okraje koláče.
Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 170 – 180 °C (bez horkovzduchu) asi na 40 minut, hlídejte, až začne mřížka na koláči zlátnout.
Mřížkový koláč poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Krájíme na řezy a podáváme.