Go Back
+ servings
dýňové máslo recept

Dýňové máslo

Netradiční recept z dýně - máslo! Je jemné a chutné, rozhodně vyzkoušejte.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 1 hod
Porce: 6 -8 menších zavařovacích sklenic
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 3-4 kg maslové dýně
  • 60 ml jablečného moštu nebo jablečné šťávy
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 skořice
  • 1,5 kávové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce šťávy z vymačkaného citronu
  • 1 polévková lzíce vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli

PRACOVNÍ POSTUP

  • Dýně rozkrojíme napůl, vydlabeme z nich semínka a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  • Po upečení necháme dýně vychladnout a oloupeme z nich slupku, případně ze slupky vydlabeme dužninu.
  • Vydlabanou dužinu vložíme do mixéru, přilijeme jablečný mošt a rozmixujeme dohladka.
  • Postupně přidáváme cukr, skořici a muškátový oříšek.
  • Směs přesuneme do hrnce a ohřejeme těsně pod bod varu. Poté stáhneme plamen a ješt 5 minut za častého míchání vaříme. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdeme tomu právě míchání a také částečným zakrytím pokličkou.
  • Po 5 minutách odstavíme, vmícháme vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.
  • Hotové dýňové máslo dáme do vyvařených čtvrtlitrových zavařovacích sklenic a uchováváme v chladu.

Ještě pár slov k receptu:

V chladničce vydrží dýňové máslo až 4 týdny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!