Dýně rozkrojíme napůl, vydlabeme z nich semínka a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Po upečení necháme dýně vychladnout a oloupeme z nich slupku, případně ze slupky vydlabeme dužninu.
Vydlabanou dužinu vložíme do mixéru, přilijeme jablečný mošt a rozmixujeme dohladka.
Postupně přidáváme cukr, skořici a muškátový oříšek.
Směs přesuneme do hrnce a ohřejeme těsně pod bod varu. Poté stáhneme plamen a ješt 5 minut za častého míchání vaříme. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdeme tomu právě míchání a také částečným zakrytím pokličkou.
Po 5 minutách odstavíme, vmícháme vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.
Hotové dýňové máslo dáme do vyvařených čtvrtlitrových zavařovacích sklenic a uchováváme v chladu.
Ještě pár slov k receptu:
V chladničce vydrží dýňové máslo až 4 týdny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!