Rozpustíme čokoládu v rendlíku ve vodní lázni.
Do mísy vyklopíme 2 čerstvé sýry Philadelphia (oba celkem cca 350 g) a doplníme mascarpone sýrem, až sýrová směs váží 500 g.
Přilijeme rozpuštěnou čokoládu, nutelu a vanilkový cukr, vše ručně promícháme, stačí jen nahrubo.
Vezmeme si k ruce elektrický šlehač, který zapneme na nízké otáčky.
Vmícháme vejce, jedno po druhém. Prošleháme, ale nikoliv dlouho a vysokou rychlostí, jinak by se v sýrové hmotě utvořily bublinky a cheesecake by při pečení klesnul.
Sýrovou čokohmotu nalijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme asi na 40 minut péct.
Upečený cheesecake, pokud s ním lehce pohneme, se uprostřed stále mírně chvěje.
Po upečení vypneme troubu, cheesecake však uvnitř necháme, pouze pootevřeme dvířka trouby. Příliš prudká změna teploty by mohla způsobit, že cheesecake uprostřed spadne.
Zhruba po půl hodině cheesecake vyndáme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu na kuchyňské lince.