Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody. Vařte podle návodu, až jsou těstoviny uvařené al dente, tedy na skus.
Připravíme si pánev s vyšším okrajem, budeme do ní dávat uvařené špagety, tak aby se dovnitř vešly. Sama používám pánev ve stylu wok, s okrajem rozšiřujícím se vzhůru.
Rozklepneme vajíčka a do misky dáme žloutky, bílky si necháme stranou a buď je použijeme v jiném receptu, nebo zamrazíme.
Nastrouháme parmezán najemno, asi 1/3 přisypeme ke žloutkům.
V pánvi rozehřejeme trochu sádla, slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme ji dokřupava.
Než slijeme uvařené špagety, odebereme si do hrnku asi 2 dcl vody, v níž se špagety vařily. A pak teda ty špagety slijeme.
Zhruba deckou vody zalijeme žloutky s parmezánem a rychle vidličkou promícháme, aby se žloutky nesrazily (příliš horkou vodou). Jde nám o to, že žloutky s parmezánem pouze zhoustnou a zahustí nám tak carbonara omáčku, aniž bychom do ní museli dávat mouku či jiná laciná zahušťovadla.
Asi 50 ml vody nalijeme na pánev k opražené slanině, a až se na pánvi uvolní výpečky, přidáme do pánve scezené špagety a promícháme. Celá směs musí být horká, proto, pokud vám špagety po slití stály nějakou dobu stranou, v pánvi je prohřejte.
Pánev stáhněte z plotýnky a špagety zalijte vaječnou směsí. Už nevařte, jenom míchejte. Za chvilenku se vám utvoří hebká krémovitá omáčka, která špagety obalí.
Špagety carbonara podáváme ihned, žádné čekání, na talíři posypeme zbylým parmezánem. Nakonec můžeme posypat pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
Ještě pár slov k receptu:
Recept je pro dvě osoby, polovina osazenstva naší rodiny trávila sobotu v Praze na bleších trzích ;)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!