Go Back
domácí zeleninový bujon recept

Domácí zeleninový bujón

Výborný a poměrně rychle připravený zeleninový vývar, domácí, bez chemických dochucovadel. Vyzkoušejte!
3.43 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 kg MRKEV
  • 400 g CIBULE
  • 600 g petržel (kořen)
  • 100 g petrželová nať
  • 60 g celer
  • 100 g celerová nať
  • 500 g kedlubna
  • 900 g kapusta
  • 60 g ČESNEK
  • 250 g MÁSLO (pro veganskou verzi použijte stejné množství olivového nebo jiného oleje)
  • 200 g SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky, pořádně promícháme ve větší nádobě a rozdělíme na dva stejné díly.
  • Do hrnce o objemu kolem 4 litrů dáme rozpustit jednu kostku nakrájeného másla (250 g). Na rozpuštěném másle podusíme zeleninu po dobu 10 minut. Zeleninu poté rozmixujeme ponorným mixérem.
  • Přidáme sůl, necháme ji rozpustit. Plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Množství soli se nelekejte, protože působí ve směsi jako konzervant a dochucovadlo. V průmyslově zpracovaném bujónu je soli daleko více než ve vaší domácí směsi.
  • Do polévky pro 4 osoby dáváme přibližně 1 polévkovou lžíci. Zeleninový bujón uchováváme v chladu v lednici.

Ještě pár slov k receptu:

Zeleninový bujón je zčásti konzervovaný solí a máslem. V lednici vydrží až 6 měsíců.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!