Go Back
+ servings
kynutý koláč švestkový s tvarohem

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem

Domácí švestkový koláč, kynutý na plech. Pod švestkami tvarohová nádivka. Na klasický větší plech o rozměru cca 35x40 cm.
4.45 from 27 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 24
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Kynuté těsto na plech:

Tvarohová náplň:

  • 500 g tučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukr moučka
  • 1 kg švestek

Drobenka:

  • 80 g MÁSLO
  • 80 g cukr krupice
  • 80 g polohrubá mouka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve zaděláme na těsto: Ohřejeme mléko, až je vlahé, ale nikoliv horké. Přidáme lžíci cukru a zamícháme. Rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Rozehřejeme máslo, opět – nesmí být horké. Dobře to jde v mikrovlnce.
  • Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme vejce, k mouce přidáme pouze žloutky. Dále přidáme zbytek cukru, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme rozpuštěné máslo.
  • Vařečkou zamícháme a vytlučeme na hladké lesklé těsto, buď ručně, nebo zapojíme kuchyňského robota.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit vařečkou, podpoříme tak další kynutí.
  • Vyndáme z lednice tvarohy současně ve chvíli, kdy dáme kynout těsto. Pokud bychom nádivku dělali ze studených tvarohů, nemuselo by se kynuté těsto pod tvarohem rovnoměrně propéct.
  • Plech vymažeme máslem, doprostřed položíme vykynuté těsto a prsty rozprostřeme po celé ploše plechu.
  • Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, nádivkou pomažeme povrch koláče.
  • Švestky omyjeme a vysušíme. Rozloupneme, vypeckujeme a poklademe jimi tvarohovou nádivku. U nás bylo zvykem klást ovoce na koláč řeznou stranou nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypeme je dvěma třemi lžícemi krupicového cukru.
  • Připravíme si žmolenku a posypeme jí švestky.
  • Troubu předehřejeme na 170 °C (peču bez horkovzduchu!), vložíme dovnitř připravený koláč a pečeme v klidu a míru krásných 45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
  • Kynutý koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč na klasickou velikost plechu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!