Go Back
+ servings
velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše, staročeský recept

Staročeský recept na velikonoční jidáše.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 minutes
Vaření: 15 minutes
Kynutí:: 1 hour 30 minutes
Celkový čas: 2 hours 10 minutes
Porce: 25
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 70 g MÁSLO (nerozpuštěné, pokojové teploty)
  • 2 ks žloutek
  • 300 ml smetana na vaření
  • 80 g cukr krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g SŮL
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
  • 1 ks vejce (na potření před upečením)
  • 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED (na potření po upečení)
  • 1 lžíce MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkáme vidličkou a pak rozmícháme na kašičku. Zalijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  • Všechny ostatní suroviny dáme do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany by měl být stále vlažný, usnadníme tím kynutí těsta.
  • Přilijeme kvásek, promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  • Hotové těsto dáme do mísy, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a tvoříme z něj jidáše
  • Smotané uzlíky necháme ještě 20 minut vykynout. Poté je potřeme vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, pekáč vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 °C. Pečeme asi 15 minut.
  • Med ohřejeme, až bude horký, pak jej odstavíme. Do ohřátého medu vhodíme máslo nakrájené na kostičky a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak upečené jidáše potřeme, a to ihned po vyndání z trouby.

Ještě pár slov k receptu:

Z těsta podle tohoto receptu smotáte asi 25 jidášů - záleží na tvarech a velikosti.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!