Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Trochu odebereme do hrníčku, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
Rozpustíme sádlo (poslední dobou k tomuto úkonu využívám mikrovlnnou troubu), aby bylo vlahé, nikoliv však horké.
Do mísy nasypeme hladkou i špaldovou mouku, přisypeme špetku soli, přidáme cukr. Promícháme
K hrnku se zbytkem vlažného mléka přilijeme rozpuštěné sádlo a promícháme. Nalijeme k mouce. Rozklepneme vejce a přidáme pouze žloutky.
Nastrouháme kůru z citronu, přidáme vanilkový extrakt (používám vanilkovou pastu). Nakonec přilijeme vzešlý kvásek.
Vypracujeme těsto, sama zadělávám ručně. Těsto je tužší, jako na závin, proto jsem jej v rukách poválela víc jak deset minut, aby se vše krásně propojilo.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí vařečkou těsto srazíme, podpoříme tak další kynutí.
Když je těsto vykynuté, rozválíme jej na obdélník, jako bychom chtěli péct štrúdl.
Ze ¾ těsto pomažeme marmeládou. Začneme opatrně těsto stáčet jako na závin ze široké strany, kde máme pomazáno marmeládou. Marmeláda se může nahrnout ke kraji (k té ¼, kterou jsme nechali nenamazanou). V tom případě nechte asi 7 cm závinu nestočeného a tuto volnou stranu přetáhněte přes svinutý závin – marmeládu tím uzavřete.
Hezky spojíme šev v těstě, aby marmeláda nevytékala.
Kulatou dortovou formu o pr. 23-24 cm vymažeme máslem.
Opatrně do formy stočíme závin jako hada, těsto nedávejte těsně na sebe, sviňte ho do formy na volno, jak těsto při pečení nabyde, volný prostor se zaplní.
Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (bez horkovzduchu) asi na 30 minut, až je povrch zlatavý. Je-li bábovka upečená, testujeme špejlí.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na klínky a podáváme.