Go Back
+ servings

Kynutý koláč s lesním ovocem

Kynutý koláč plný šťavnatého a lehce nakyslého lesního ovoce.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10 -15
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 250 ml vlažného mléka
  • kostka kvasnic (42 g)
  • lžička cukru písek
  • 3 žloutek
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 dcl oleje
  • 1 lžíce sádla (díky sádlu bude koláč křehký a vláčný)
  • půl lžičky soli
  • směs ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny)
  • Na drobenku:
  • 80 g polohrubá mouka (50 g másla, 50 g cukr krupice)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
  • Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku, sůl, olej, lžíci sádla a hotový kvásek.
  • Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout při pokojové teplotě.
  • Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu za pomoci dlaně vytlačíme kulatý koláč.
  • Ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.
  • Z másla, cukru a mouky vypracujeme drobenku, kterou poté posypeme koláč.
  • Pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova (cca 15-20 minut).
  • Hotový koláč necháme vychladnout a při servírování ho ještě posypeme cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství těsta připravíte asi 3 kulaté koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!