Do hrnce dáme umyté a osušené maso a kosti. Přidáme očištěnou zeleninu a koření. Zalejeme studenou vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
Když se začne vývar vařit, ztlumíme plamen a necháme ho pouze táhnout a to nejméně 2 hodiny.
Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří z vysrážených bílkovin. Stačí 2-3x. Poté vybereme zeleninu a maso a necháme chvíli vychladnout. Mezitím vybereme i bobkové listy a kuličky koření. Vývar scedíme (jestli chceme úplně čirý, tak musíme slít jednou přes síto a jednou přes čisté jemné plátno).
Potom zeleninu nakrájíme na kusy (nebo v mém případě nastrouháme na hrubém struhadle kvůli prckovi) a maso obereme od kostí.
Dáme zpátky do vývaru a osolíme.