Go Back
+ servings
krůtí polévka s nudlemi a zeleninou

Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou

Výtečný krůtí vývar se zeleninou a domácími nudlemi. Lahodná polévka hodná svátečního obědu.
4.50 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 6 hod
Porce: 6
Autor: Petra Bílá

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 500 g krůtí kosti (krky a křídla)
  • 3 ks MRKEV (střední)
  • 1 ks petržel (kořenová)
  • 1 ks CIBULE
  • 3 stroužek ČESNEK
  • ¼ ks celer (bulva)
  • 3 ks BOBKOVÝ LIST
  • 5 kuličky nové koření
  • 5 kuličky černý pepř (v celku)
  • SŮL
  • bylinky (na dochucení)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do hrnce dáme umyté a osušené maso a kosti. Přidáme očištěnou zeleninu a koření. Zalejeme studenou vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
  • Když se začne vývar vařit, ztlumíme plamen a necháme ho pouze táhnout a to nejméně 2 hodiny.
  • Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří z vysrážených bílkovin. Stačí 2-3x. Poté vybereme zeleninu a maso a necháme chvíli vychladnout. Mezitím vybereme i bobkové listy a kuličky koření. Vývar scedíme (jestli chceme úplně čirý, tak musíme slít jednou přes síto a jednou přes čisté jemné plátno).
  • Potom zeleninu nakrájíme na kusy (nebo v mém případě nastrouháme na hrubém struhadle kvůli prckovi) a maso obereme od kostí.
  • Dáme zpátky do vývaru a osolíme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Vývar zvládnou i začátečníci, největší investice je trpělivost a čas!
Pokud chcete opravdu kvalitní a silný vývar, zapomeňte na papiňák a povolejte do služby polévkový hrnec.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!