Okurku oloupeme (v případě, že máme domácí ze zahrádky, není loupání potřeba) a nastrouháme nahrubo.
Do čisté nádobky s víčkem nalijeme studenou vodu (cca 200 ml), přidáme půl lžičky soli, lžíci cukru a tři lžíce jablečného octa. Zavíčkujeme a důkladně proklepeme, až se vše spojí a cukr a sůl rozpustí.
Ochutnáme a případně doladíme. Pokud se nám podaří zálivku přechutit, v nejhorším případě ji vylijeme a připravíme novou. Osvědčilo se mi připravovat zálivku bokem, než ji nalévat do mísy s nastrouhanou okurkou a honit v ní cukr, aby se rozpustil – ve studené vodě se cukru moc rozpouštět nechce.
Vyladěnou zálivku nalijeme na nastrouhanou okurku, dochutíme pepřem, a nakonec zakápneme několika kapkami olivového oleje.