Go Back
+ servings
španělský ptáček v troubě recept

Španělský ptáček v troubě

Španělský ptáček dušený v litinovém hrnci v troubě, podávaný s rýží.
4 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 1 hod 15 min
Porce: 5
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězí maso (zadní)
  • 6 lžíce plnotučná hořčice
  • 2 ks vejce (uvařené natvrdo)
  • 2 ks nakládané okurky
  • 3 ks CIBULE
  • 2 ks párek
  • 150 g šunka (v celku)
  • 3 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (nebo olej)
  • 1 l hovězí vývar
  • 10 kuličky černý pepř
  • 10 kuličky nové koření
  • 4 ks BOBKOVÝ LIST
  • 60 g MÁSLO
  • 40 g HLADKÁ MOUKA

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hovězí maso nakrájíme na plátky, ale ne po vláknu, musíme ho nakrájet napříč, jinak by se nám po uvaření třepilo na jednotlivá vlákna, a to by nebylo dobře. Maso dobře naklepeme, ideální je, když si na něj položíme potravinovou fólii. Šťáva a kousky masa pak nebudou lítat po celé kuchyni.
  • Maso osolíme, opepříme a potřeme 5 lžícemi hořčice.
  • Vejce, okurky, cibuli, párky a šunku si nakrájíme na špalíčky. Přichystáme si je k ruce, abychom při balení ptáčků nemuseli nic shánět. Také si přichystáme kuchyňskou nit, kterou si nastříháme na délku asi na 40-50 cm.
  • Na každý plátek masa položíme jeden dílek vejce, okurky, párku, šunky a cibule.
  • Teď ptáčka zabalíme. Nejdřív zahneme boky směrem k nádivce a potom ho stočíme po délce masa, jako wrap. Převážeme kuchyňskou nití.
  • Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  • Když máme všechny balíčky nachystané, rozpálíme si v hrnci nebo hluboké pánvi, která může i do trouby, sádlo. Na něm osmahneme všechny ptáčky do zlatova. Tím se nám pěkně zatáhnou, nebudou se rozpadat ani nepustí šťávu. Když jsou opečené ze všech stran, vyndáme je na talíř. Ve výpeku osmahneme dozlatova zbylou cibuli, kterou jsme předtím nakrájeli najemno. Přidáme lžičku hořčice a zalijeme horkým vývarem. Minutku povaříme.
  • Do vývaru přidáme všechno koření a vložíme do něj i opečené ptáčky. Přikryjeme pokličkou a dáme do trouby na 1 hodinu dusit.
  • Nachystáme si jíšku. Na menší pánvi rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Za stálého míchání ji osmahneme do hněda. Nemusí být tmavě hnědá, ale neměla by být ani světlá. Necháme vychladit.
  • Když je maso dost měkké, vyndáme hrnec z trouby a vyjmeme na stranu všechny ptáčky. Omáčku, která se nám z masa vypekla, scedíme přes síto a zahustíme vychladlou jíškou.
  • Povaříme až do úplného rozpuštění jíšky, do zhoustnutí. Dochutíme solí a pepřem.
  • Z ptáčku mezitím odstraníme provázky a vložíme je zpátky do omáčky.
  • Podáváme s rýží.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Příprava cca 40 minut (hodně ruční práce, přátelé!), dušení v troubě cca 1 hodina.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!