Go Back
+ servings
čokoládový závin ve tvaru věnce

Čokoládový závin z kynutého těsta

Kynutý závin plněný čokoládou stočený do tvaru věnce. Luxusní pochoutka nejen k odpolední kávě.
4.12 from 9 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 1 hod
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Těsto

  • 200 ml MLÉKO
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g droždí
  • 480 g hladké mouky + na podsypání
  • SŮL
  • 1 ks vejce (velké + 1 žloutek)
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • kůra z jednoho citrónu
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • Olej vhodný na pečení a smažení (na vymazání formy)

Čokoládová náplň

Pudingová náplň

  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 450 ml MLÉKO
  • 1 ks vanilkový puding

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
  • Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
  • Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
  • Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy jsou uvedené výše u ingrediencí na jednotlivé náplně).

Čokoládová náplň

  • V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.

Pudinková náplň

  • Uvaříme puding dle návodu, dáme trochu méně mléka, aby byl hustější.
  • Hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, zabráníme tím tvorbě škraloupu na povrchu. Necháme vychladit.

Pečení

  • Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180 °C.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
  • Váleček těsta jednou podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
  • Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství upečeme dva věnce o velikosti cca 20 cm v průměru, nebo jeden větší o velikosti cca 28 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!