Go Back
+ servings
čokoládová roláda

Čokoládová roláda

Čokoládová roláda s krémem ganache pro všechny zapálené čokoholiky!
4 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 12
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Čokoládová poleva ganache

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 170 °C (elektrická bez ohřevu).
  • Připravíme si klasický plech o rozměrech cca 25x35 cm, lehce ho vytřeme sádlem. Plech vyložíme pečicím papírem, díky tomu, že jsme plech vymazali, papír se na něj hezky přilepí a nebude nám cestovat.
  • Také vrch pečicího papíru lehce pomažeme sádlem a rovnoměrně poprášíme hrubou krupicí.
  • Opatrně oddělíme žloutky od bílků, každé dáme do jiné mísy.
  • Nejprve ušleháme sníh z bílků. Přidáme špetku soli a začneme šlehat elektrickým mixérem, nejprve na pomalé otáčky. Asi po minutě otáčky zvýšíme a z odměřeného cukru přidáme jednu lžíci. Krystalky soli a cukru pomůžou bílky lépe „rozbít“ a našlehat. Po další minutě dvou zvýšíme otáčky na maximum, přidáme ještě jednu lžíci cukru a šleháme, dokud sníh není dostatečně tuhý.
  • Žloutková směs: v míse umícháme žloutky se zbývajícím cukrem a teplou vodou, pomozte si opět elektrickým šlehačem. Šleháme asi pět minut, dokud žloutková směs nezesvětlá.
  • Smícháme suchou směs, tedy mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs vmícháme do žloutkové, pouze ruční obracečkou. Přidáme vyšlehaný sníh ve třech dávkách, postupně zapracováváme do směsi, opět pracujeme pouze ručně.
  • Těsto rovnoměrně rozestřeme na připravený plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud není těsto pružné.
  • Vyndáme a necháme chvíli zchladit, poté srolujeme i s pečicím papírem do rolády a necháme zcela vychladnout.
  • Mezitím si připravíme čokoládový krém ganache. Z čokolády dáme stranou 50 g, zbylých 350 g nasekáme na malé kusy. Smetanu dáme do rendlíku na plotýnku. Jakmile se smetana začne vařit, odstavíme a vhodíme do ní čokoládu. Necháme asi 1 minutu stát a poté mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a my nedostaneme hladký krém ganache. Ganache necháme chladnout při pokojové teplotě, občas promícháme. Jakmile je rendlík i ganache dostatečně zchlazená, dáme ji asi na hodinu do lednice tuhnout, dokud nevznikne hladký roztíratelný krém.
  • Ganache vyndáme z lednice, z rendlíku odebereme asi 1/3 krému. Zbylých 50 g čokolády nastrouháme a do této třetiny přidáme. Promícháme.
  • Rozbalíme roládu, odstraníme pečicí papír. Roládu potřeme marmeládou nebo džemem, poté krémem s nastrouhanou čokoládou. Roládu natěsno svineme, aby uvnitř nezůstala vzduchová kapsa. Položíme ji srolovaným koncem dolů.
  • Konce rolády odřízneme, hezky tak zarovnáme okraje. Zbylým čokoládovým krémem roládu potřeme z vrchu a ze stran a dáme ještě na chvíli vychladnout do lednice.
  • Krájíme na cca 2 cm široké řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava cca 20 min, pečení 10-12 min, příprava čokoládového krému ganache cca 15 min + hodinu chlazení, dále potřít roládu a opět dát na chvíli zchladit - roláda se dělá doslova na etapy!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!