Cibule oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a rozmáčkneme.
V silnostěnném kastrolu (použila jsem litinový hrnec o pr. 20 cm) rozehřejeme máslo a vhodíme do něj pokrájenou cibuli a česnek.
Přisypeme lžičku hnědého cukru a promícháme.
Stáhneme plotýnku na nižší stupeň a necháme cibuli v hrnci karamelizovat, až dostane světle hnědou barvu. Promícháváme. Než cibule zkaramelizuje, počkáte si asi 20 minut.
Vmícháme rajčatový protlak nebo kečup, lžíci škrobu a chvilku povaříme. Přilijeme pivo a přivedeme cibulačku k varu.
Jakmile se polévka začne vařit, doplníme ji vývarem. Opět počkáme, až se začne vařit, poté osolíme, opepříme, stáhneme teplotu. Hrnec přiklopíme a necháme pod poklicí pobublávat asi půl hodiny.
Zapneme troubu na horní ohřev nebo na gril. Z bagety nakrájíme našikmo plátky. Sýr také nakrájíme na plátky.
Jakmile je cibulačka hotová, dochutíme případně solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým z mlýnku.
Polévku nalijeme do ohnivzdorných misek, přidáme dva plátky bagety, přes ni položíme sýr a dáme na chvilku zapéct do trouby, než sýr povolí. Trvá to asi 2 minuty.