Go Back
+ servings
cibulová polévka recept

Polévka cibulačka s pivem

Recept na výbornou cibulovou polévku s pivem. Zkuste, bude vám chutnat!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 40 minutes
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 6 ks CIBULE (větší)
  • 100 g MÁSLO
  • 2 stroužek ČESNEK
  • 1 lžička hnědý cukr (třtinový)
  • 1 lžička rajčatový protlak
  • 1 lžíce škrobová moučka
  • 300 ml kvasnicové pivo
  • 750 ml hovězí vývar (nebo hovězí natural bujon)
  • ½ ks bageta světlá
  • 120 g sýr typu Camembert (nebo podobný)
  • SŮL
  • PEPŘ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibule oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a rozmáčkneme.
  • V silnostěnném kastrolu (použila jsem litinový hrnec o pr. 20 cm) rozehřejeme máslo a vhodíme do něj pokrájenou cibuli a česnek.
  • Přisypeme lžičku hnědého cukru a promícháme.
  • Stáhneme plotýnku na nižší stupeň a necháme cibuli v hrnci karamelizovat, až dostane světle hnědou barvu. Promícháváme. Než cibule zkaramelizuje, počkáte si asi 20 minut.
  • Vmícháme rajčatový protlak nebo kečup, lžíci škrobu a chvilku povaříme. Přilijeme pivo a přivedeme cibulačku k varu.
  • Jakmile se polévka začne vařit, doplníme ji vývarem. Opět počkáme, až se začne vařit, poté osolíme, opepříme, stáhneme teplotu. Hrnec přiklopíme a necháme pod poklicí pobublávat asi půl hodiny.
  • Zapneme troubu na horní ohřev nebo na gril. Z bagety nakrájíme našikmo plátky. Sýr také nakrájíme na plátky.
  • Jakmile je cibulačka hotová, dochutíme případně solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým z mlýnku.
  • Polévku nalijeme do ohnivzdorných misek, přidáme dva plátky bagety, přes ni položíme sýr a dáme na chvilku zapéct do trouby, než sýr povolí. Trvá to asi 2 minuty.
  • A pak už jen servírujeme na stůl – dobrou chuť!

Ještě pár slov k receptu:

Nejvíce času při vaření cibulačky zabere, než se zkaramelizuje cibule. Nebuďte v pokušení právě tenhle krok uspíšit!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!