U tohoto receptu platí jednoduché pravidlo. 1 vajíčko = 100 g mouky. Toť vše. Jednoduché, jak jsem slibovala, že?
Na pracovní desku si prosejeme mouku (zbaví ji to nečistot a hrudek a zároveň provzdušní). Doprostřed si uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce. Já ještě přidávám špetku soli.
Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout.
Poté těsto vyválíme natenko. Dá se i ručně, ale je to dost pracné, protože těsto musí být opravdu hodně tenoučké. Proto raději používám strojek na přípravu těstovin. Nejdřív těsto vyválím 3-4x na nejhrubší tloušťku. Potom postupně snižuji ob dvě možnosti, a nakonec aspoň 2x na tloušťku nejtenčí (např. já mám na strojku 7 možností tloušťky těsta: 3-4x na 7, 1x na 5, 1x na 3 a 2x na 1).
Potom už jednotlivé pruhy vyváleného těsta nakrájíme nožem, nebo opět můžeme použít strojek, a tam už záleží na tom, kolik máme nástavců a na jaký tvar těstovin máme chuť.
Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Doba vaření záleží na tloušťce a velikosti těstovin, a také na tom, jestli máte rádi těstoviny vařené al dente (na skus) nebo měkčí jako třeba já.