Go Back
+ servings
tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Vláčná tvarohová bábovka ke kávě i čaji, domácí recept.
3.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 12 ks
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 160 g MÁSLO (+ na vymazání formy)
  • 250 g cukr krupice
  • 4 ks vejce
  • 500 g tvaroh (polotučný)
  • 200 g dětská krupička
  • 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
  • špetka SŮL
  • kůra z jednoho citrónu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 hrst ROZINKY
  • 3 lžíce RUM (tuzemský)
  • hrubá mouka na vysypání formy

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky si naložíme do rumu tak, aby byly ponořené. Ideálně přes noc, ale aspoň hodinu předem.
  • Předehřejeme si troubu na 170 °C, horkovzdušnou o cca 10 °C míň.
  • Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
  • V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem. Přidáme jeden po druhém žloutky a citrónovou kůru i šťávu. Nakonec přimícháme rozinky i s rumem.
  • V jiné misce si utřeme tvaroh se špetkou soli a přidáme ke žloutkové směsi.
  • Dětskou krupici smícháme s práškem do pečiva a zamícháme do tvarohové směsi.
  • Nakonec jemně stěrkou vmícháme vyšlehaný sníh.
  • Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já to dělám i u silikonové, jistota je jistota.
  • Těsto nalijeme do formy. S formou pokud možno lehce bouchneme o desku, abychom vyhnali případné bublinky, a dáme do trouby péct asi na 1 hodinu. Jestli je bábovka dostatečně upečená zjistíme pomocí špejle.
  • Po upečení bábovku vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout, aby se zpevnila. Teprve po vychlazení vyklopte, krájejte na klínky a servírujte. Dobrou chuť!

Ještě pár slov k receptu:

Snadný recept pro začátečníky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!