Go Back
+ servings
čokoládový pomerančový dort recept

Čokoládový dort s pomerančem

Čokoládový dort s pomerančovou kůrou pro sváteční chvíle.
4.41 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndáme vejce i ricottu z lednice, aby „chytly“ pokojovou teplotu – lépe se nám s nimi bude pracovat, stačí tak hodinku před tím, než zahájíme práce na čokoládovém dortu.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
  • Vezmeme si k ruce kulatou formu o průměru cca 20 cm. Používám nastavitelnou dortovou formu, je to perfektní vychytávka, kterou si přizpůsobíte podle množství těsta a vašeho cukrářského záměru: poslední dobou mám raději vyšší dorty o menším průměru.
  • Formu vymažeme a vysypeme moukou. Zvykla jsem si používat sádlo, víte, že se dostalo mezi 10 nejzdravějších potravin na světě? To jako fakt! Protože nastavitelná forma nemá dno, vymazala jsem pouze boky, formu pokládám na pečicí papír. Těsto je husté, takže spodem neproteče.
  • Připravíme si dva rendlíčky na rozehřátí čokolády – větší a menší, který vložíme… ano, do toho většího. Menší rendlík se musí za uši zachytit za okraje většího, bude tedy viset ve vzduchu, v žádném případě se nesmí propadnout na dno.
  • Do většího rendlíku nalejeme asi 2 cm vody a dáme na plotýnku hřát. Jakmile začne stoupat pára, začne zahřívat menší rendlík, do kterého nalámeme čokoládu. Ta se začne rozpouštět. Nenechte plotýnku rozehřátou na maximum, spíš na střední plamen, aby se nevyvařila voda. Jakmile se čokoláda rozpustí, dejte ji stranou.
  • Pomeranč omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Pak jej rozpůlíme a vymačkáme šťávu přímo do rozpuštěné čokolády. Přisypeme k ní i pomerančovou kůru a vše promícháme.
  • Rozklepneme opatrně vejce, žloutky i bílky zvlášť, každé do jiné mísy.
  • Z bílků vyšleháme sníh. Přisypeme k nim špetku soli, vezmeme si k ruce elektrický šlehač a začneme šlehat na nejpomalejší otáčky. Asi za minutu přidáme trochu cukru a otáčky zvýšíme. Takto postupně zpracujeme všechen cukr, otáčky zvýšíme asi po 2-3 minutách na maximum. Díky tomu se nám podaří ušlehat krásně tuhý sníh. Pokud bychom nasypali všechen cukr k bílkům už na začátku, snadno by se mohlo stát, že bychom sníh „zadusili“ a ten nebyl krásně pevný a našlehaný.
  • V misce ke žloutkům přidáme vanilku, ricottu a čokoládu s pomerančovou kůrou, vše promícháme elektrickým šlehačem.
  • Pak přijde na řadu ruční stěrka/obracečka. Po částech do hmoty zapracujeme mouku, poctivě obracíme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh.
  • Čokoládové těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme vrch a dáme péct zhruba na 25-30 minut.
  • Upečený dort necháme vychladit, pak jej obrátíme (dno bude nahoře – je rovné, lépe vypadá než zvlněný povrch). Posypeme holandským kakaem, krájíme a servírujeme.

Ještě pár slov k receptu:

Dort má plnou chuť čokolády a výrazného aroma pomeranče. Tahle kombinace vás dostane!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!