Go Back
+ servings
recept na domácí paštiku

Výtečná domácí paštika z kuřecích jater

Výtečná domácí paštika z kuřecích jater. Jednoduchá, rychle hotová, k plnění do sklenic.
4.25 from 8 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Porce: 2 skleničky po cca 220 ml
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecí játra
  • 1/2 ks CIBULE
  • 125 g MÁSLO (pokojové teploty + cca 50g na zalití paštiky aby neoschla)
  • 2 stroužek ČESNEK
  • hrstka šalvějových lístků
  • 50 ml PORTSKÉ VÍNO
  • 50 ml smetana
  • SŮL (pepř)
  • růžový pepř na ozdobení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na pánvi rozehřejeme asi 20 g másla a dozlatova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme šalvějové lístky a česnek (nepřidáváme hned s cibulí, česnek se rychleji připaluje a zhořkne). Po chvilce přidáme odblaněná jatýrka.
  • Osmahneme a zalejeme portským. Počkáme pár minut, než se vypaří většina tekutiny. Přendáme do mixéru a přidáme smetanu a máslo. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
  • Naplníme do skleniček, nebo do mističek a necháme vychladit.
  • Mezitím si připravíme přepuštěné máslo. Máslo rozpustíme v rendlíku a počkáme až se nám oddělí bílá pěna (bílkoviny). Tu sesbíráme až nám zůstane téměř čirá žlutá tekutina. Ještě do horkého másla hodíme pár lístků šalvěje a pár kuliček růžového pepře. Navoněným máslem přelijeme paštiku ve vrstvě asi 3mm. Necháme opět vychladit.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Paštiku doporučuji dělat z dvojité dávky. Jakmile ji položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!