Go Back
+ servings
velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky, nejlépe chutná upečený v troubě Mora!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 1 mazanec
Autor: Mora.cz

INGREDIENCE

  • 350 ml polotučného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 750 g ŠPALDOVÁ MOUKA
  • SŮL
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g rozpuštěného másla
  • rozinky namočené v rumu a mandle
  • 1 vejce na potření
  • PLÁTKY MANDLÍ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mléko nalijte do hrnce a lehce ohřejte, musí být vlažné, ne horké. Rozmíchejte v něm moučkový cukr a přidejte rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě pár minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Tak poznáte, že kvásek je hotový.
  • V míse smíchejte mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a třtinový cukr. Přidejte kvásek a rozpuštěné, vychladlé máslo. Smíchejte vejce, mandle a hrozinky v rumu a vypracujte nelepivé těsto. Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout. Bude to trvat cca hodinu.
  • Krásně vykynuté těsto vytvarujte do bochánku. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 40 °C. Skvěle vám poslouží elektrická trouba MORA VT 657 BX, kde danou teplotu uvidíte na displeji. Při této teplotě mazanec dokyne za půl hodiny. Tuto dobu si můžete i naprogramovat, abyste nemuseli hlídat čas. Po uplynutí této doby vyndejte mazanec z trouby a zvyšte teplotu na 190 °C.
  • Mazanec potřete opatrně rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do předehřáté trouby. Pečte na teplotu 190 °C deset minut. Poté stáhněte teplotu na 150 °C. Mazanec hlídejte, aby se nespálil, k tomu vám skvěle pomůže výsuvný teleskopický rošt, budete tak mít mazanec kdykoliv lehce pod kontrolou. Doba pečení se bude pohybovat mezi 45 minutami až hodinou.
  • Až bude krásně zlatavý a v troubě bude minimálně 45 minut, zkuste do něj vpíchnout špejli. Pokud vyjde čistá, je mazanec upečený. V případě, že bude obalená těstem, pečte dál.
  • Po vychladnutí mazanec můžete krájet. A nemusíte se bát ani nepořádku kolem.
    Elektrická trouba MORA VT 657 BX má speciální úpravu povrchu, tak aby zde nebyly vidět otisky prstů a program EcoClean se kterým je čištění velmi snadné, bez velké námahy a je maximálně ohleduplný k životnímu prostředí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!