Go Back
+ servings
mrkvový dort recept

Mrkvový dort (carrot cake) – moje poprvé

Báječný mrkvový dort z celozrnné mouky a třtinového cukru, potřený navinulým krémem z čerstvého sýra. Recept, který musíte bezpodmínečně vyzkoušet!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 40 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

TĚSTO:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravte si suroviny a zapněte troubu na 170 °C (elektrická), aby byla dostatečně rozpálená.
  • Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, vlašské ořechy nasekejte nahrubo, roztlučte hřebíček, nastrouhejte citronovou kůru.
  • V jedné míse smíchejte olej, vejce a mléko.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, prášek do pečiva, jedlou sodu, nasekané ořechy, rozinky, skořici, roztlučený hřebíček, vanilku a špetku soli.
  • Vymažte si kulatou pečicí formu (pr. 29 cm) a vysypejte ji krupicí nebo strouhankou, přebytky z formy lehce vyklepněte.
  • Suché a mokré složky rychle smíchejte, ručně. Nakonec zlehka přimíchejte mrkev.
  • Směs vlejte do formy a nechte péct. Prvních 10 minut neotevírejte troubu, aby se těsto "neleklo" a nesedlo si.
  • Zhruba po 30-45 minutách (podle typu trouby) by měl být mrkvový dort upečený. Proveďte zkoušku špejlí: píchněte doprostřed do nejsilnější části; pokud je špejle suchá, je hotovo.
  • Nechte dort zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
  • PŘÍPRAVA KRÉMU
  • Čerstvý sýr, máslo, citronovou štávu a moučkový cukr vyšlehejte dohladka. Suroviny musí mít pokojovou teplotu (máslo i o stupeň dva více!), aby se vše hezky spojilo.
  • Vyšlehaný krém natřete na vychladlý mrkvový dort.

Ještě pár slov k receptu:

Povrch mrkváče případně dozdobte podle fantazie a chutě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!