Go Back
kynutý borůvkový koláč recept

Kynutý borůvkový koláč

Vynikající borůvkový koláč z kynutého těsta, který zvládne podle tohoto receptu upéct opravdu každý!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 125 – 150 ml vlažného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • Náplň:
  • 375 ml MLÉKO
  • 1 vanilkový puding
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 400 g borůvek
  • Drobenka:
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mouku prosejeme do mísy a doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme asi 1/3 vlažného mléka. Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Tekutou směs promícháme s trochou mouky z důlku a necháme asi 15 minut stát, aby se vzešel kvásek.
  • Poté přidáme všechny ostatní ingredience: zbytek mléka a cukru, rozpuštěné máslo a vejce. Vše vymísíme do hladkého těsta. Necháme hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
  • Po vykynutí těsto opět prohněteme a rozválíme na velikost plechu. Přesuneme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem.
  • Připravíme si drobenku: Smícháme hrubou mouku, cukr a máslo a prsty propracujeme na drobivou směs.
  • Z mléka, šesti lžic cukru a pudingu uvaříme puding dle návodu. Jakmile bude puding uvařený, odstavíme ho a vmícháme tvaroh. Touto směsí potřeme těsto. Posypeme borůvkami a drobenkou.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 200 °C.

Ještě pár slov k receptu:

Recept na jeden klasický plech, příprava 30 min + 1 hod kynutí + 30 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!