Go Back
recept na kynuté buchty

Kynuté buchty se špaldovou moukou

Výborné kynuté buchty se špaldovou moukou, plněné kakaem.
5 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Než se pustíme do přípravy kynutého těsta, vyndáme z ledničky vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu (droždí je živé, nelekejte ho tedy při přípravě příliš studenými surovinami).
  • V rendlíku ohřejeme mléko, jen trochu, aby bylo vlahounké, nesmí být horké. Polovinu mléka odlijeme stranou do hrnku. Do mléka, které zbylo v rendlíku, přidáme lžičku cukru, rozmícháme. Nakonec do oslazeného mléka rozdrobíme droždí, lehce promíchneme lžičkou a necháme v teple vzejít kvásek – po chvíli se začnou na povrchu tvořit světlounce hnědé bubliny.
  • Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo, opět, nesmí být horké!
  • Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli. Citron odrbeme pod teplou tekoucí vodou (ideálně použijeme v bio kvalitě), kůru nastrouháme k mouce. Přisypeme cukr, vanilku.
  • Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčka (použijeme pouze žloutky), přilijeme vzešlý kvásek, máslo. Zamícháme, postupně přidáváme mléko a zpracujeme kynuté těsto.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Poté těsto promícháme vařečkou, tzv. ho srazíme, a můžeme se pustit do buchet.
  • Zapneme troubu (elektrickou na 170 °C, bez ohřevu). Vezmeme si pekáček a necháme ho chvilku v troubě nahřát, aby nebyl studený. V kastrůlku si rozehřejeme další máslo na potírání buchet. Nahřátý pekáček vytřeme trochou másla na dně i po okrajích.
  • Z těsta uždibujeme stejně velké kousky, poválíme mezi rukama do kouličky, zploštíme a vytáhneme kraje, až budeme mít placičku.
  • Doprostřed dáme náplň, překryjeme ji okraji, pospojujeme, aby náplň nevytekla, a „švem“ dolů vložíme do pekáčku. Každou buchtu potřeme dokola máslem.
  • Až budeme mít pekáček plný, necháme buchty alespoň 20 minut kynout, opět někde u zdroje tepla, třeba u rozpálené trouby.
  • Poté pekáček s vykynutými buchtami vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20-25 minut (podle velikosti pekáčku), až povrch buchet krásně zezlátne.
  • Jakmile buchty začnou chladnout, poprašte je moučkovým cukrem a zavolejte rodinu. Začne boj. Vy se snažte, ať alespoň jedna či dvě buchty zbydou na vás. Dobrou chuť!

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 20-25 buchet.
Příprava 15 min + kynutí 1 hod + výroba buchet 30 min + pečení 25 min
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!