Brambory pořádně odrbejte, ať jsou čisté – budeme je péct i se slupkou. Osvědčil se mi tenhle KARTÁČ NA ZELENINU.
Plech zlehka vymažeme olejem. Brambory z každé strany 2x propíchneme vidličkou, a pak uprostřed nožem nařízneme zhruba do ¾.
Vrch brambor potřeme olejem, vyskládáme na plech a dáme péct, trvá to zhruba hodinu.
Mezitím na oleji orestujeme mleté maso, osolíme jej, opepříme a přidáme stroužek utřeného česneku. Mleté zpočátku pilně oddělujeme vidličkou, aby se nescuklo do chuchvalců. Maso necháme opéct do křupava, až dostane zlatavou krustičku.
Připravíme jednoduchý a rychlý dip ze zakysané smetany: smetanu smícháme s utřeným česnekem, zlehka osolíme. Při podávání smetanu popráším pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
Po upečení brambory opatrně rozevřeme, vnitřky osolíme několika zrnky soli a vložíme plátek másla. Jakmile se máslo rozpustí, naplníme osmaženým mletým masem, na vrch nadrobíme balkánský sýr a ozdobíme několika lístky baby špenátu. Podáváme se smetanovým dipem.