Go Back
+ servings
pečená brambora

Pečená brambora s mletým

Tip na jednoduchý, ale moc dobrý oběd nebo večeři: pečená brambora plněná mletým masem, sypaná balkánským sýrem.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 50 minutes
Celkový čas: 1 hour
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Smetanový dip:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 170 °C (bez horkovzduchu).
  • Brambory pořádně odrbejte, ať jsou čisté – budeme je péct i se slupkou. Osvědčil se mi tenhle KARTÁČ NA ZELENINU.
  • Plech zlehka vymažeme olejem. Brambory z každé strany 2x propíchneme vidličkou, a pak uprostřed nožem nařízneme zhruba do ¾.
  • Vrch brambor potřeme olejem, vyskládáme na plech a dáme péct, trvá to zhruba hodinu.
  • Mezitím na oleji orestujeme mleté maso, osolíme jej, opepříme a přidáme stroužek utřeného česneku. Mleté zpočátku pilně oddělujeme vidličkou, aby se nescuklo do chuchvalců. Maso necháme opéct do křupava, až dostane zlatavou krustičku.
  • Připravíme jednoduchý a rychlý dip ze zakysané smetany: smetanu smícháme s utřeným česnekem, zlehka osolíme. Při podávání smetanu popráším pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
  • Po upečení brambory opatrně rozevřeme, vnitřky osolíme několika zrnky soli a vložíme plátek másla. Jakmile se máslo rozpustí, naplníme osmaženým mletým masem, na vrch nadrobíme balkánský sýr a ozdobíme několika lístky baby špenátu. Podáváme se smetanovým dipem.

Ještě pár slov k receptu:

Smetanový dip podávám bokem v mističce, vršek okořením čerstvě namletým černým pepřem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!