Go Back
+ servings
vánoční štóla

Marcipánová štóla

Vánoční marcipánová štóla - provoní vaše Vánoce! Vyzkoušený, osvědčený recept, doporučuji.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 3 hod
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 120 g ROZINKY
  • 25 g citrónové kandované kůry
  • 25 g pomerančové kandované kůry
  • 25 g kandovaných višní nasekaných na menší kousky
  • 2 lžíce RUM (tuzemského)
  • 20 g čerstvé droždí
  • 65 g cukr krupice
  • 75 ml MLÉKO
  • 250 g polohrubá mouka
  • 1 ks vejce + 1 žloutek
  • 100 g MÁSLO (+ na vymazání plechu)
  • ½ lžička citronová kůra
  • SŮL
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 50 g MANDLE LOUPANÉ (sekané)
  • 75 g marcipán
  • 2 lžíce griotka
  • moučkový cukr na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme okapat a smícháme s ostatním kandovaným ovocem. Zalijeme rumem a dobře promícháme. Necháme macerovat asi 2-3 hodiny a občas promícháme.
  • V míse smícháme droždí s trochou cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbytek cukru, přesátou mouku, vejce a žloutek. Poté přidáme 100 g změklého másla, citrónovou kůru, sůl a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké těsto, nejlépe v robotu, který nám ušetří těžkou práci. Nakonec přidáme rozinkovou směs i s rumem. Necháme kynout 40-60 minut.
  • Kdo má rád ostrůvek marcipánu uprostřed štóly, ten smíchá griotku s marcipánem do konzistence hutnější pasty.
  • Kynuté těsto vyválíme do obdélníku. Doprostřed položíme kousky marcipánu (nebo váleček, jestli nám ho povedlo vytvarovat) a posypeme mandlemi. Těsto složíme na třetiny. Tzn, delší stranu těsta přeložíme přes marcipánový pruh a druhou stranu přeložíme navrch. V případě, že marcipán dávat nebudeme, je postup stejný, jen bez něj.
  • Štólu překryjeme čistou utěrkou a necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°C.
  • Štólu pečeme dozlatova asi 45-60 minut. Ještě teplou štólu potřeme zbytkem másla, které jsme si rozpustili, a bohatě pocukrujeme. Po vychlazení pevně zabalíme do alobalu a necháme odležet.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto receptu upečete 1 vánoční marcipánovou štólu. U nás se peče z dvojité dávky, proto mám na fotkách štóly dvě.
1 hod příprava + 1 hod kynutí + 1 hod pečení
Náročnost: střední
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!