Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme okapat a smícháme s ostatním kandovaným ovocem. Zalijeme rumem a dobře promícháme. Necháme macerovat asi 2-3 hodiny a občas promícháme.
V míse smícháme droždí s trochou cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbytek cukru, přesátou mouku, vejce a žloutek. Poté přidáme 100 g změklého másla, citrónovou kůru, sůl a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké těsto, nejlépe v robotu, který nám ušetří těžkou práci. Nakonec přidáme rozinkovou směs i s rumem. Necháme kynout 40-60 minut.
Kdo má rád ostrůvek marcipánu uprostřed štóly, ten smíchá griotku s marcipánem do konzistence hutnější pasty.
Kynuté těsto vyválíme do obdélníku. Doprostřed položíme kousky marcipánu (nebo váleček, jestli nám ho povedlo vytvarovat) a posypeme mandlemi. Těsto složíme na třetiny. Tzn, delší stranu těsta přeložíme přes marcipánový pruh a druhou stranu přeložíme navrch. V případě, že marcipán dávat nebudeme, je postup stejný, jen bez něj.
Štólu překryjeme čistou utěrkou a necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°C.
Štólu pečeme dozlatova asi 45-60 minut. Ještě teplou štólu potřeme zbytkem másla, které jsme si rozpustili, a bohatě pocukrujeme. Po vychlazení pevně zabalíme do alobalu a necháme odležet.