Go Back
+ servings
kakaový koláč s tvarohem

Kakaový koláč s tvarohem

Výtečný kakaový koláč s tvarohem, ze špaldové mouky. Skvělý víkendový moučník!
4.07 from 16 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

Těsto na koláč:

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvaroh tučný (3 vaničky)
  • 150 g zakysaná smetana
  • 2 ks vejce
  • 170 g cukr moučka
  • 1 lžíce pudinkový prášek vanilkový

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndáme si z lednice všechny potřebné suroviny předem, aby získaly pokojovou teplotu – bude se nám s nimi lépe pracovat.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C – bez horkovzduchu! Spíše na nižší teplotu, než se pečou obvyklé moučníky.
  • Do mísy nasekáme máslo, cukr, vanilkovou pastu, mouku prosátou s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a vše zpracujeme v drobenkové těsto.
  • Dno dortové formy o pr. 23 cm vyložíme pečicím papírem, hrany vytřeme máslem.
  • Zhruba ¾ těsta vsypeme do formy a umačkáme, po obvodu formy vytáhneme hrany nahoru.
  • Smícháme tvarohy, zakysanou smetanu, cukr, vejce a pudingový prášek. Tvarohovou hmotu vylijeme do dortové formy na připravený základ.
  • Vlašské ořechy umeleme a přidáme ke zbývající čtvrtině drobenkového těsta. Rovnoměrně posypeme vrch koláče.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby zhruba na hodinu. Hlídejte, aby se vrch koláče nepřipekl, případně překryjte alobalem.
  • Po upečení pootevřeme troubu a necháme koláč chladnout alespoň půl hodiny v troubě – zabráníme tak, aby se střed koláče propadnul.
  • Poté vyndáme a necháme zcela vychladnout. Tenkým nožem obkroužíme obvod dortové formy, abychom koláč uvolnili.
  • Sejmeme obvodovou obruč formy a vychlazený koláč krájíme a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč nejlépe chutná druhý den, poté, co jej necháte přes noc odpočinout v ledničce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!