Go Back
+ servings
třená bábovka

Poctivá třená bábovka

Báječná třená bábovka ze špaldové mouky.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod 15 min
Porce: 12
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Necháme povolit máslo. Vyndáme z ledničky vejce a mléko, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Tenhle krok v žádném případě nevynechejte!
  • Zapneme troubu – horkovzdušnou na 150 °C, elektrickou bez horkovzduchu o 10-15 °C víc.
  • Vymažeme bábovkovou formu: nalijeme do ní 1 lžíci oleje, mašlovačkou poctivě vytřeme všechny záhyby na formě. Vysypeme hrubou moukou, krupičkou nebo jemně semletou strouhankou.
  • Prosejte mouku, krásně ji tak provzdušníte.
  • Dostatečně povolené máslo utřeme s 200 g cukru do pěny. Použijte elektrický robot, ideálně s nástavcem na tření (šlehala jsem metlami, šlo to také). Utření másla s cukrem trvá i 10 minut, máslo zesvětlá a nabyde objem.
  • Vezmeme si k ruce další čistou mísu a čisté metly. Vajíčko jedno po druhém opatrně rozklepneme, žloutky zapracujeme do utřeného másla, postupně, vždy jeden žloutek, zamíchat, až žloutek zmizí v máslové směsi, teprve pak přidáme další žloutek.
  • K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat na pomalé otáčky. Po minutě rychlost zvýšíme a přisypeme 50 g cukru. Po dalších dvou minutách opět zvýšíme rychlost (máte-li třírychlostní šlehač) a přisypeme zbývajících 50 g cukru. Vyšleháme tuhý sníh, šlehání zabere zhruba 5-8 minut.
  • Do máslové směsi přidáme vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Zamícháme.
  • Přilijeme asi polovinu mléka a polovinu mouky, promícháme stěrkou nebo šlehačem na nízkou rychlost. Poté přidáme zbytek mléka a mouky a opět promícháme.
  • Přidáme sníh a šlehačem na nízkou rychlost spojíme hmotu dohromady. Není třeba přešlehat, opravdu jen co se směs krásně spojí.
  • Třené těsto vylijeme do připravené bábovkové formy a dáme péct do trouby. Trouba by měla mít kolem 150 – 160 °C, třená bábovka se nepeče příliš rychle, spíš na nižší teplotu, než jsme u moučníků zvyklí, ale delší dobu.
  • Bábovku jsem pekla 1 hod 15 min, sice se v původních receptech píše 1 hodinu, ale při testu špejlí mi na ní stále ulpívalo nepropečené těsto.
  • Jakmile bábovku vyndáme, necháme ji chvíli oddechnout (cca 5 minut). Poté ji vyklopíme z formy. Pomáhá, pokud na formu položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Sama jsem utěrku měnila 4-5x, než jsem obrácenou formou lehce klepnula o prkýnko. Bábovka z formy hezky vyklouzla.
  • Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Pro přípravu třené bábovky si vyhraďte víc času, důkladné našlehání surovin se ale bohatě vyplatí na chuti bábovky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!