Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu - těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.