Go Back
pomalu pečená kachna recept

Štěpánská kachna, šťavnatá a měkká

Pomalu pečená kachna s červeným zelím dušeném na červeném víně a domácím bramborovým knedlíkem s cibulkou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 4 hod
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 ks kachna
  • kmín
  • SŮL
  • 2 dcl voda

Dušené zelí:

Knedlíky:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kachnu očistíme, osolíme, přidáme kmín a vložíme jí do zapékací nádoby s víkem. Podlijeme lehce vodou, přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté elektrické trouby na 140 °C. Necháme péct 4 hodiny. Během pečení kachnu nepodléváme. Díky pomalému pečení se z kachny uvolní veškeré sádlo. Po 4 hodinách odklopíme víko, zvýšíme teplotu na 180°C a dopékáme další 1 hodinu dozlatova, dokud se nevytvoří křupavá kůrka a nezredukuje se částečně výpek.
  • Po dopečení kachny sádlo se šťávou slijeme do kastrůlku, přivedeme na plotně k varu, teplotu stáhneme a pomalu zredukujeme na minimum.
  • Během pečení kachny si připravíme zelí. Hlávkové zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci necháme na oleji zpěnit cibulku, přidáme nakrouhané zelí, jablko, kmín, špetku skořice a sůl. Orestujeme a podlijeme červeným vínem. Zelí dusíme, dokud nezměkne (potrvá to asi 50-60 minut), pravidelně podlíváme malým množstvím vody, aby se zelí nepřipalovalo. Nakonec zahustíme najemno nastrouhanou oloupanou bramborou. Dle chuti přidáme cukr a sůl.
  • Brambory na knedlík dáme vařit ve slupce, necháme vychladnout (klidně je můžete uvařit den předem). Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Vychlazené brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozmačkáme na jemno a smícháme s moukou, krupicí, vejcem, smaženou cibulkou, solamylem, solí. Vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvoříme válečky a vložíme do vroucí osolené vody. Vařečkou je občas promícháme a vaříme asi 15 minut.
  • Na talíř dáme kachní maso, knedlíky, zelí a dle chuti můžeme přidat lžíci zredukované šťávy se sádlem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Štěpánská kachna se peče mezi vánočními svátky, v době, kdy se setkáváme s našimi příbuznými. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!