Go Back
+ servings
recept na velikonoční mazanec

Recept na velikonoční mazanec

Báječný velikonoční mazanec, se kterým sklidíte zaručený úspěch. Kynuté těsto se špaldovou moukou, třtinovým cukrem a rozinkami.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Kynutí: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ohřejte mléko tak, že když do něj strčíte špičku malíčku, je vlažné.
  • Mléko smíchejte s cukrem a lžící mouky, promíchejte, a rozdrobte do něj droždí a nechte kvásek v teple vzejít.
  • Máslo nechte rozehřát ve vodní lázni.
  • Do mísy nasypte mouku, cukr a rozinky.
  • Vlejte máslo, žloutky, vzešlý kvásek, 2 lžíce rumu a vypracujte těsto.
  • Nechte 1 hodinu v teple kynout, pak jej propracujte vařečkou a nechte kynout dalších 30 minut.
  • Mezitím si rozpalte troubu (horkovzdušná 150 °C, elektrická 160-170 °C).
  • Plech vyložte pečicím papírem a zformujte na něj z těsta bochánek.
  • Potřete rozšlehaným vejce a nechte 15 minut odpočívat, pak jej dejte do trouby péct.
  • Po 10 min. můžete teplotu stáhnout o 10-20 °C.
  • Mazanec je upečený zhruba po 45 minutách, propečení zkuste pomocí špejle píchlé doprostřed do nejsilnější části mazance.

Ještě pár slov k receptu:

Vstupní suroviny musí mít bezpodmínečně pokojovou teplotu. Droždí obsahuje živé organismy, a ty, aby začaly pracovat, musí k tomu mít ideální teplotu. Studená vejce z lednice nebo příliš horké rozpuštěné máslo by těsto mohly zabít.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!