Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze zdravé špaldové mouky. Vánoční cukroví, které krásně voní, báječně chutná a navíc jsou tyhle rohlíčky hned měkké.
Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Nasekáme ho do mísy, přidáme špaldovou mouku, cukr, špetku soli a cukr moučku.
Lískové ořechy nameleme, případně se dá koupit lískooříšková mouka (v podstatě semleté lískáče). Přidáme do mísy.
Rukama rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, neuškodí však nechat jej v ledničce přes noc.
Na vál položíme arch pečicího papíru. Osvědčilo se mi jej používat víc než silikonovou podložku, na kterou se rohlíčky při tvarování lepí. Těsto není potřeba ani podsypávat moukou.
Těsto vyndáme, rozdělíme na polovinu a tu potom na třetiny – dostaneme 6 kousků těsta, které vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na stejně silné kousky, ze kterých pak vytvarujeme rohlíčky.
Každý z kousků zmáčkneme v dlani, aby těsto povolilo, a vytvarujeme rohlíček. Prsty lehce přitlačíme na rožky rohlíčků, aby středová část byla silnější a rožky tenčí.
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem – zásadně rožky nahoru, aby se rohlíčky „usmívaly“, když máme ty Vánoce :)
Pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (elektrická bez ohřevu), jakmile rohlíčky začnou růžovět, vyndáme je a necháme zchladnout.
Vychlazené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali cukr vanilkový, který rohlíčky provoní.
Skladujeme v krabici s víkem na suchém a chladném místě.
Ještě pár slov k receptu:
Z tohoto množství připravíte asi 60 kousků vanilkových rohlíčků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!