Go Back
špaldové vanilkové rohlíčky s lískáči

Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze zdravé špaldové mouky. Vánoční cukroví, které krásně voní, báječně chutná a navíc jsou tyhle rohlíčky hned měkké.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Nasekáme ho do mísy, přidáme špaldovou mouku, cukr, špetku soli a cukr moučku.
  • Lískové ořechy nameleme, případně se dá koupit lískooříšková mouka (v podstatě semleté lískáče). Přidáme do mísy.
  • Rukama rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, neuškodí však nechat jej v ledničce přes noc.
  • Na vál položíme arch pečicího papíru. Osvědčilo se mi jej používat víc než silikonovou podložku, na kterou se rohlíčky při tvarování lepí. Těsto není potřeba ani podsypávat moukou.
  • Těsto vyndáme, rozdělíme na polovinu a tu potom na třetiny – dostaneme 6 kousků těsta, které vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na stejně silné kousky, ze kterých pak vytvarujeme rohlíčky.
  • Každý z kousků zmáčkneme v dlani, aby těsto povolilo, a vytvarujeme rohlíček. Prsty lehce přitlačíme na rožky rohlíčků, aby středová část byla silnější a rožky tenčí.
  • Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem – zásadně rožky nahoru, aby se rohlíčky „usmívaly“, když máme ty Vánoce :)
  • Pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (elektrická bez ohřevu), jakmile rohlíčky začnou růžovět, vyndáme je a necháme zchladnout.
  • Vychlazené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali cukr vanilkový, který rohlíčky provoní.
  • Skladujeme v krabici s víkem na suchém a chladném místě.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 60 kousků vanilkových rohlíčků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!